FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Automobili na gorivo od krava

VILLE STE. CATHERINE, Kanada, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Jedna kanadska tvrtka ima ideju kako umiriti vozače koje brine globalno zagrijavanje - krava u spremniku za gorivo!

Tvornica Rohtsay pokraj Montreala započela je s proizvodnjom goriva tipa "biodizel" od kostiju, iznutrica i drugih dijelova domaćih životinja poput krava, svinja i pilića, a koje Kanađani ne jedu.

"Koristimo životinjski otpad kako bismo smanjili stakleničke plinove", kazao je direktor tvornice Ron Wardrop.

"Trebamo više takvih stvari", dodao je on. Tvornica Rohtsay također proizvodi biodizel recikliranjem ulja iz restorana brze hrane poput ulja u kojem se prže krumpirići.

Biodizel ispušta manje smoga od konvencionalnog ili dizelskog goriva i gotovo ni jedan od stakleničkih plinova za koje znanstvenici tvrde da će u nadolazećim godinama povećati globalnu temperaturu, uzrokovati poplave, oluje i podizanje razine mora.

Kada bude radila s punim kapacitetom tvornica Rohtsay će proizvoditi 35 milijuna litara biodizela godišnje što je ekvivalentno uklanjanju s prometnica 16.000 kamiona ili 22.000 automobila koji ispuštaju stakleničke plinove.

"Trenutačno proizvodimo s četvrtinom kapaciteta", rekao je Wardrop.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙