FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Siemensovi inovatori osvojili Nagradu Njemačke za tehnologiju budućnosti

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Njemačkoj elektroinženjerskojkompaniji Siemens i tvrtki Robert Bosch dodijeljena je NagradaNjemačke za tehnologiju budućnosti (Deutscher Zukunftspreis) za 2005.godinu za razvoj tehnologije piezo brizgalice u dizelskim i benzinskimmotorima, priopćio je u utorak Siemens.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Njemačkoj elektroinženjerskoj kompaniji Siemens i tvrtki Robert Bosch dodijeljena je Nagrada Njemačke za tehnologiju budućnosti (Deutscher Zukunftspreis) za 2005. godinu za razvoj tehnologije piezo brizgalice u dizelskim i benzinskim motorima, priopćio je u utorak Siemens.

"Ponosimo se tom nagradom te iznimnim uspjehom naših istraživača i inovatora", rekao je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Siemensa Klaus Kleinfeld. "Tehnologija piezo brizgalice pravi je primjer toga kako naše inovacije donose praktična rješenja za neke od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo suočava u 21. stoljeću. Stvaramo tehnologije za održivo korištenje prirodnih resursa i za pametna rješenja u transportnim sustavima gusto naseljenih urbanih područja."

Nagrada je 11. studenoga u Berlinu dodijeljena dr. Klausu Eggeru i dr. Hansu Meixneru iz Siemensa.

Uz pomoć tehnologije piezo moguće je preciznije doziranje goriva pri ubrizgavanju u komoru za izgaranje u motoru, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i količina ispušnih plinova.

Jedan od proizvođača piezo brizgalica u svijetu je i hrvatska tvornica Selk u Kutini koja na svojih 7.500 četvrotnih metara oko godinu dana upotrebljava nagrađenu tehnologiju i proizvodi piezo brizgalice za austrijski EPCOS (nekadašnja Siemens kompanija) i Bosch kao krajnjeg kupca.

Trenutačno je u tijeku nekoliko inicijativa kako bi se privukla pozornost hrvatske Vlade i nadležnih ministarstava za dobivanje stimulirajućih uvijeta za povećanje Selkove proizvodnje i kapaciteta, što bi osiguralo EPCOS-ovu greenfield investiciju u Hrvatsku u visini od 70 milijuna eura do 2007.

Nagrada Njemačke za tehnologiju budućnosti dodjeljuje se pojedincima ili istraživačkim timovima za iznimne inovacije na području tehnike, strojarstva ili prirodnih znanosti. Ostali faktori, poput tržišnog potencijala inovacije i njezin doprinos otvaranju radnih mjesta, također se uzimaju u obzir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙