FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čestitka maestru Prohaski za 80. rođendan i 60 godina rada

ZAGREB, 4. studenoga 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićčestitao je danas maestru Miljenku Prohaski 80. rođendan i 60.obljetnicu rada, priopćeno je iz kabineta ministra.
ZAGREB, 4. studenoga 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je danas maestru Miljenku Prohaski 80. rođendan i 60. obljetnicu rada, priopćeno je iz kabineta ministra.

"Poštovani gospodine Prohaska, diveći se Vašoj vitalnosti, pridružujem se čestitkama uz svečani koncert kojim uz Jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži, obilježavate 80. rođendan i 60. godišnjicu djelovanja u hrvatskoj i inozemnoj jazz sceni.

Poznate su Vaše iznimne zasluge u glazbenoj kulturi Zagreba i Hrvatske, kao reproduktivnog umjetnika, od kvinteta Branka Kralja, preko Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog komornog orkestra RTV Zagreb, pa do dugogodišnjega šefa dirigenta Plesnog orkestra Radio Zagreba.

Suradnja s najvećim jazz glazbenicima našega vremena i ugled koji ste tijekom proteklih godina neprijeporno imali u svjetskoj jazz sceni, daju mi za pravo da Vas pozdravim kao legendu hrvatske jazz glazbe. Uvijek nanovo zvuči mi u uhu Vaša kultna 'Intima', s kojom su kao i nizom drugih skladbi, stasale generacije hrvatskih jazz skladatelja i glazbenika.

Bogat skladateljski i aranžerski opus trajne vrijednosti i ovim će koncertom potvrditi ne samo osebujan autorski rukopis, nego i kontinuiran rad s mladim glazbenicima na promociji hrvatske jazz glazbe i hrvatske kulture u cjelini, na čemu Vam najiskrenije zahvaljujem u ime Ministra kulture RH i moje osobno", stoji u čestitki ministra Biškupića.

Maestro Miljenko Prohaska (Zagreb, 1925.) diplomirao je 1956. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je član Zagrebačke filharmonije, te Simfonijskog i komornog orkestra RTV Zagreb (od 1947. do 1954.). Godine 1947. utemeljio je Plesni orkestar Radio Zagreba, a od 1957. je njegov dirigent. Od 1971. istodobno je i dirigent u zagrebačkom Kazalištu Komedija.

Maestro Prohaska istaknuo se i kao član Zagrebačkog jazz kvarteta i Zagrebačkog jazz kvinteta. Međunarodni ugled je stekao jazz skladbom "Intima" (1962.), a kao jedan od najsvestranijih domaćih glazbenih stvaralaca ogledao se uspješno i na području lake orkestralne, zabavne, scenske, filmske i ozbiljne glazbe.

Za svoj glazbeni rad dobio je nagrade "Josip Štolcer Slavenski" (1976.), "Vladimir Nazor" (1989.) te nagradu "Porin" (1995.) za životno djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙