FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivanu Heraku četiri i pol godine zatvora nepravomoćno

PULA,1. prosinca(Hina) - Nepravomoćnom jedinstvenom zatvorskom kaznomod četiri i pol godine na Županijskom sudu u Puli osuđen je danasbivši ministar turizma Ivan Herak , a na tri godine suvlasnik tvrtke"Croatia golf" Matej Majić.
PULA,1. prosinca(Hina) - Nepravomoćnom jedinstvenom zatvorskom kaznom od četiri i pol godine na Županijskom sudu u Puli osuđen je danas bivši ministar turizma Ivan Herak , a na tri godine suvlasnik tvrtke "Croatia golf" Matej Majić.

Herak i Majić osuđeni su zbog nezakonitih radnji pri financiranju projektne dokumentacije za izgradnju golf terena u Hrvatskoj vrijedne više od tri milijuna kuna

Sutkinja Edvina Draguzet, obrazlažući presudu, rekla je kako je tijekom sudskog postupka, koji je započeo još 2000., pa je prekinut da bi se zatim završio u posljednja tri mjeseca, utvrđeno da je Herak, koristeći svoj položaj ministra, sebi i drugima priskrbio veću imovinsku korist. Herak je, naime, prema presudi malverzacijama u izradi projektne dokumentacije za izgradnju golf terena u Hrvatskoj, a u suradnji s tvrtkom "Croatia golf", sebi priskrbio više od 550 tisuća kuna, a ta je sredstva koristio za podmirenje dugova svog poduzeća "Midinvest" dok je dio novca zadržao za sebe.

S druge strane, Majić je za sebe zadržao 2,9 milijuna kuna, sredstva koje je bez prethodne suglasnosti Vlade bivši ministar Herak uplatio na račun tvrtke "Croatia golf" za izradu projektne dokumentacije za izgradnju golf igrališta. U olakotnu okolnost uzeta je u obzir u to vrijeme neosuđivanost Heraka i Majića dok se Heraku kao otegotna okolnost pripisuje njegova rangiranost vladina dužnosnika.

Sudsko vijeće je presudilo da se Heraku oduzme protupravno stečena imovinska korist od 550 tisuća kuna te od Majića 2,9 milijuna kuna.

"Niti jedna rečenica sutkinje nije točna. Preko USKOK-a ćemo zatražiti onu osobu na sudu koja vuče ovakve korake. I ova presuda je još jedan dokaz sprege između policije i starih struktura iz državnog odvjetništva", komentirao je presudu bivši ministar turizma Ivan Herak.

Bivši ministar turizma Ivan Herak na Županijskom sudu već je nepravomoćno osuđen za dva kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti, te pronevjere gotovo dva milijuna državnih kuna. Za to je kažnjen s 4,5 godina zatvora. U tom je slučaju u pritvoru proveo razdoblje od siječnja 2000. do srpnja 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙