FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati.
ZAGREB, 30. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

RIM - Talijansko ministarstvo vanjskih poslova "sa rastućnom zabrinutošću uočava sve više negativnih znakova Hrvatske prema Italiji", naglašava se u priopćenju koje je Farnesina, sjedište talijanske diplomacije, objavilo u utorak uvečer. Ti negativni znakovi se odnose na "seriju sporova koji su još prije nekoliko tjedana bili predmetom pregovora pokrenutih i vođenih sa obje strane u konstruktivnom duhu i obostranoj suradnji", navodi se u priopćenju. Talijanska strana drži da su ti znakovi u u suprotnosti "s važnošću bilateralnih odnosa ekonomskog, trgovinskog i financijskog partnerstva i u suprotnosti su bezuvjetnom i prijateljskom potporom talijanske vlade u procesu integracije Hrvatske u EU uniju koji je kulminirao u pokretanju pregovora za pristup 3. listopada". U Rimu je u utorak, po naputku potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, održan sastanak između podtajnika vanjskih poslova Roberta Antonionea i predstavnika saveza talijanskih izbjeglica iz Istre, Kvarnera i Dalmacije. Upravo su esuli "s velikim nezadovoljstvom utvrdili kako je Hrvatska jedino s austrijskom vladom odlučila zaključiti bilateralni sporazum o nekretninama koje su svojedobno zaplijenjene i zatim denacionalizirane", stoji u priopćenju.

WASHINGTON - Hrvatska bi trebala proširiti pravo na povrat oduzete ili nacionalizirane imovine i na strance, rekao je Warren Miller, predsjednik američkog Povjerenstva za zaštitu američke kulturne baštine u inozemstvu, u razgovoru za Glas Amerike objavljenom u utorak. Miller je podsjetio kako se tijekom posjeta Hrvatskoj početkom listopada i susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom založio da se hrvatski zakon o povratu nezakonito otete imovine proširi i na strance kako bi i strani državljani mogu zatražiti povrat ili nadoknadu poput hrvatskih građana. "Predložio sam premijeru da bi se zakonsko pravo povrata imovine trebalo proširiti i na državljane stranih zemalja, kako bi i oni mogli zatražiti kompenzaciju za ilegalno oduzetu imovinu, za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata", rekao je Glasu Amerike.

WASHINGTON - Ministri obrane zemalja jugoistočne Europe, među kojima i Hrvatske, sastat će se sljedećeg tjedna u Washingtonu kako bi razgovarali o međusobnoj sigurnosnoj suradnji, najavilo je u utorak američko ministarstvo obrane. Na desetoj konferenciji procesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM) 6. prosinca će biti govora o borbi protiv širenja oružja masovnog uništavanja, sigurnosti granica, regionalnoj suradnji vojnih industrija i vojnim vježbama u 2006, rekao je Pentagonov ured za odnose s javnošću u priopćenju.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Codoleezza Rice obećala je da će Sjedinjene Države dati pojašnjenja u vezi informacija o tajnim zatvorima CIA-e u Europi i prebacivanju osumnjičenih terorista preko europskih zračnih luka, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Rice je na susretu s novim njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeirom obećala da će američka vlada odgovoriti na očekivani formalni upit Europske unije o tim pitanjima, rekao je novinarima McCormack.

"Saznali smo da će predsjedništvo Europske unije poslati upit Sjedinjenim Državama o ovim pitanjima i državna tajnica je zajamčila ministru vanjskih poslova da će Sjedinjene Države odgovoriti na taj upit", rekao je on.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je u utorak palestinske i izraelske čelnike na punu suradnju oko sporazuma o Rafahu. "Tražim od palestinskih i izraelskih vlasti da rade zajedno i s 'Kvartetom' kako bi se uvjerili da je sporazum potpuno i na vrijeme poštivan", izjavio je Kofi Annan na susretu u UN-u obilježavajući međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom. Izraelsko-palestinski sporazum koji omogućuje ponovno otvaranje prijelaza Rafah, na granici između pojasa Gaze i Egipta, pod europskim nadzorom, zaključen je 15. studenoga pod pokroviteljstvom američke državne tajnice Condoleezze Rice.

LONDON - Britansko ministarstvo vanjskih poslova "odlučno osuđuje otmicu" u Iraku Britanca Normana Kembera i njegovih kolega, kazao je u utorak navečer glasnogovornik ministarstva nakon emitiranja video-snimke koja prikazuje četiri stranca koje je otela nepoznata skupina u Iraku. "Odlučno osuđujemo otmicu Normana Kembera i njegovih kolega", kazao je glasnogovornik. "Emitiranje tog video-zapisa može samo nanijeti još više patnje njihovim obiteljima u ovim teškim trenucima", dodao je.

PRIŠTINA - Razmatranje budućeg statusa Kosova treba ići istovremeno s ispunjavanjem standarda koje je međunarodna zajednica postavila pred vlasti u Prištini, poručio je u utorak glavni pregovarač UN-a za Kosovo, bivši predsjednik Finske Martti Ahtisaari na kraju njegove višednevne balkanske turneje. Kako se navodi u priopćenju koje je u Prištini objavio UNMIK, Ahtisaari je zatražio više konkretnih koraka na provedbi standarda, posebno na području decentralizacije vlasti, povratka raseljenih i slobode kretanja. Bivši finski predsjednik posebice je ukazao na važnost temeljnih načela Kontaktne skupine u kojima se među ostalim navodi kako nema podjele Kosova niti pripajanja Kosova susjednim zemljama.

.(Hina) xam yam

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙