FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u Sisku kritički o gradnji Pelješkog mosta

SISAK, 28. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas jeu Sisku rekao kako od Vlade traži da sva pitanja glede trošenjadržavnog novca, kao u slučaju gradnje pelješkog mosta, treba uskladitikonsenzusom u državi i postići dogovor sa susjedima.
SISAK, 28. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je u Sisku rekao kako od Vlade traži da sva pitanja glede trošenja državnog novca, kao u slučaju gradnje pelješkog mosta, treba uskladiti konsenzusom u državi i postići dogovor sa susjedima.

Mesić je na sjednici Poglavarstva Sisačko-moslavačke županije ustvrdio da se "ne može izgraditi most a da se susjedi s tim ne slažu" te da "za gradnju pelješkog mosta obvezno treba raspisati međunarodni javni natječaj, jer se ulaže državni novac". Tako velika ulaganja moraju na javni natječaj, jer nije prihvatljivo da za gradnju mosta koji treba biti svjetska atrakcija nije raspisan međunarodni javni natječaj, napomenuo je Mesić, dodavši kako "Dubrovnik ni tim mostom ne bi bio povezan s autocestom".

Osvrnuvši se na gospodarsko stanje u Hrvatskoj, predsjednik Mesić je ocijenio da se stvari ne bi rješavale od slučaja do slučaja, kao što je gradnja pelješkog mosta ili autoceste Zagreb - Sisak, kad bi postojala gospodarska strategija". Podupro je nastojanja Županije u vezi s gradnjom trećeg bloka sisačke termoelektrane i autoceste Zagreb - Sisak.

O položaju županijskog i sisačkog gospodarstva predsjednika Mesića izvijestili su županica Marina Lovrić i gradonačelnik Davorko Vidović, zamolivši ga da Sisku i Županiji autoritetom i utjecajem pomogne u modernizaciji Inine Rafinerije nafte u Sisku i uklanjanju onečišćenja zraka sumporovodikom. Upozorili su da lokalna uprava bez pomoći države ne može sama izgraditi treći blok termoelektrane u Sisku u kojem se, kako kažu, ne može graditi nijedan novi pogon jer nema dostatno struje, iako se u Sisku proizvodi trećina struje u državi. Na Banovini, području od posebne državne skrbi, također nema dostatno struje ni za jedno ulaganje u proizvodnju, dodali su.

Ako se ne ulaže u energiju, ne može se razvijati ni gospodarstvo, zaključili su, izrazivši želju da se sisačka Valjaonica cijevi, odnosno bivša Željezara, privatizira novim ulaganjem u modernizaciju metalurške proizvodnje.

Županica Lovrić zahvalila je predsjedniku Mesiću što je prije mjesec i pol dana primio i podupro županijsko izaslanstvo u planovima otvaranja Županije ostalim županijama i regijama u Europi, domaćim i stranim ulagačima, te na današnjem posjetu Županiji gdje je otvorio pogon u Rujevcu kod Dvora s 40 radnika.

(Hina) xzmalj yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙