FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mak: Ogorčeni smo istupom predsjednika Mesića

ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - Zastupnik austrijske i njemačkenacionalne manjine u Hrvatskom saboru Nikola Mak izjavio je danas dasu Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj ogorčeni što ih je, kako jerekao, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić proglasio kolaboracionistimanacističkog režima i na taj način opravdao genocid koji je nad njimapočinjen nakon 1944.
ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - Zastupnik austrijske i njemačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Nikola Mak izjavio je danas da su Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj ogorčeni što ih je, kako je rekao, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić proglasio kolaboracionistima nacističkog režima i na taj način opravdao genocid koji je nad njima počinjen nakon 1944.

"Tom svojom tvrdnjom grubo je povrijedio naša prava iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", izjavio je Mak ističući da nema kolektivne krivnje.

Riječ je o primjeni hrvatskog zakona i u pitanju je samo je li Hrvatska pravna država ili ne, kazao je ocijenivši da Potsdam (mirovna konferencija 1945.) ili bivši njemački kancelar Willy Brandt što spominje predsjednik Mesić s time nemaju nikakve veze.

Pogrešna je i Predsjednikova interpretacija da se u konkretnom slučaju radi samo o "folksdojčerima". Riječ je i o državljanima Republike Austrije, među kojima ima i Židova, pa čak i Hrvata, rekao je Mak.

Predsjednik Mesić u sinoćnjem je obraćanju javnosti u vezi Sporazuma s Austrijom između ostaloga rekao da ga ne može prihvatiti te da je postupak prema pripadnicima njemačke nacionalne manjine bio u skladu s onime što je 1945. zaključeno na konferenciji pobjedničkih savezničkih sila u Potsdamu.

Također je rekao da se nakon 1945. prisilno iseljavanje i oduzimanje imovine nije primjenjivalo na one pripadnike njemačke nacionalne skupine u Hrvatskoj koji su surađivali u narodnooslobodilačkoj borbi, dakle nije se išlo neselektivno protiv svih, samo na osnovi nacionalne pripadnosti, nego protiv kolaboranata, odnosno onih koji su proglašeni kolaborantima, rekao je među ostalim predsjednik Mesić.

Mak navodi da je povrat oduzete imovine vezan za izmjene Zakona iz 2002. po kojima je i stranim državljanima kojima je oduzeta imovina poslije 1944. omogućeno da kao i hrvatski građani sudjeluju u tom procesu uz jedini uvjet da se zaključi međudržavni sporazum sa zemljom u kojoj sada žive.

Austrija je tu mogućnost prva iskoristila i još je prije sedam godina tražila od Hrvatske pokretanje tog pitanja, rekao je Mak.

Naveo je da nema podataka koliko ima pripadnika austrijske i njemačke nacionalne manjine koji potražuju oduzetu imovinu, jer ne postoje zbirni podaci. Mak je rekao da mu je poznato da su neki postupci u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙