FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podgorica: Drnovšek podržao Crnu Goru

PODGORICA, 28. studenoga 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek, koji je u ponedjeljak doputovao u prvi službeni posjet CrnojGori, izjavio je u Podgorici na konferenciji za novinare, nakonrazgovora s crnogorskim dužnosnicima, da "Crna Gora ima pravosamostalno odlučiti o svojoj budućnosti" te objasnio da njegovprijedlog o statusu Kosova polazi od sigurnosti srpske i drugihmanjina u toj pokrajini.
PODGORICA, 28. studenoga 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek, koji je u ponedjeljak doputovao u prvi službeni posjet Crnoj Gori, izjavio je u Podgorici na konferenciji za novinare, nakon razgovora s crnogorskim dužnosnicima, da "Crna Gora ima pravo samostalno odlučiti o svojoj budućnosti" te objasnio da njegov prijedlog o statusu Kosova polazi od sigurnosti srpske i drugih manjina u toj pokrajini.

Nakon razgovora s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u rezidenciji na Cetinju, Drnovšek je kazao da odluka o neovisnosti Crne Gore mora biti donijeta demokratskom procedurom i dodao da je to i stajalište Europske unije (EU).

Drnovšek je podržao crnogorski prijedlog o savezu neovisnih država Crne Gore i Srbije koji za sada, kako je kazao, nažalost nije privukao odgovarajuću pažnju.

"Između Crne Gore i Srbije nema većih antagonizama, odnosno nesporazuma. Poznato je da veliki broj Crnogoraca živi u Srbiji i obratno, što bi mogla biti spona između dviju neovisnih zemalja", rekao je Drnovšek.

Osvrćući se na prosvjed dijela crnogorske oporbe zbog njegova dolaska u Crnu Goru, slovenski predsjednik je kazao da je oporbenim strankama ponudio dijalog koji su one odbile.

Komentirajući negativna reagiranja službenog Beograda, koji je nazvao "izravnim napadom na dobrosusjedske odnose Srbije i Slovenije" Drnovšekovu izjavu da je "neovisnost Kosova realnost", Drnovšek je izjavio da se "izjave ponekad pogrešno tumače".

"Prvenstveno sam predlagao uvjetnu neovisnost Kosova kao i to da većinski albanski narod jamči sigurnost srpskoj, kao i drugim manjinama na tom teritoriju", rekao je Drnovšek.

"Tek nakon razdoblja od pet godina, međunarodna zajednica bi ocijenila je li taj uvjet zadovoljen. Čitav moj napor odnosio se na način pružanja sigurnosti i autonomije srpskoj manjini, kao i zaštitu njezinih povijesnih, vjerskih i kulturnih spomenika", kazao je Drnovšek.

Na pitanje kakvu pomoć Crna Gora može očekivati od Slovenije na putu približavanja EU, Drnovšek je odgovorio da već postoji vrlo razgranata gospodarska suradnja kao i želja obje strane za nastavkom razvoja takvih odnosa.

Vujanović je istaknuo da je Slovenija strateški partner Crne Gore, posebice zbog potrebe da joj prenese vlastita iskustva u procesu integracije i punopravnog članstva u EU i Partnerstvu za mir, odnosno NATO-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙