FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj se godišnje registrira 200 novih slučajeva akutnog hepatitisa

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se godišnje prijavinovih 200 slučajeva akutnog hepatitisa B i isti broj kliconoša, noNacionalni odbor za borbu protiv virusnog hepatitisa navodi da je unas niska učestalost te bolesti jetre, jer zahvaća manje od dva postostanovništva.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se godišnje prijavi novih 200 slučajeva akutnog hepatitisa B i isti broj kliconoša, no Nacionalni odbor za borbu protiv virusnog hepatitisa navodi da je u nas niska učestalost te bolesti jetre, jer zahvaća manje od dva posto stanovništva.

Najnovija epidemiološka studija rađena na 5.737 slučajno odabranih uzoraka krvi, pokazala je da je devet posto ispitanih imalo biljege koji ukazuju da je osoba bila u kontaktu s hepatitisom B, rečeno je na današnjem okruglom stolu.

Među njima je bilo i uzoraka krvi 324-oro djece do 10. godine života, gdje je dodir s hepatitisom B utvrđen kod pet posto djece.

"To je zabrinjavajući podatak budući da bi se taj postotak trebao kretati oko jedan posto", ocijenila je epidemiologinja zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Vladimira Lesnikar.

Voditeljica Zavoda za virusni hepatitis zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Adrijana Vince istaknula je da se u 60 posto slučajeva hepatitis B prenosi spolnim kontaktom, a kod djece najviše obiteljskim kontaktima.

Predsjednik Nacionalnog odbora Boris Vucelić upozorava da se danas u većini zemalja cijepljenje protiv hepatitisa B provodi već u dojenačkoj dobi, a Hrvatska je u malom broju zemalja gdje se protiv hepatitisa B cijepe adolescenti.

"Ako se čovjek zarazi u ranoj dječjoj dobi šansa da oboli od hepatitisa je 90 posto, a ako se zarazi kao odrasla osoba rizik je tek pet posto", kaže Vucelić.

Smatra da treba mijenjati kalendar cijepljenja, no kada bi se to odmah i učinilo, trebat će čak 30 godina za postizanje rezultata u sprečavanju te bolesti, kaže Vucelić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙