FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nijemci u Vojvodini očekuju vraćanje imovine

SUBOTICA, 29. studenoga 2005. (Hina) - I Srbija će, kao i Hrvatska,vjerojatno morati s Austrijom postići sporazum o naknadi za imovinuoduzetu nakon Drugog svjetskog rata protjeranim Nijemcima, tvrdi zanovosadski "Građanski list" od utorka predsjednik Njemačkog narodnogsaveza (NJNS) Rudolf Weiss.
SUBOTICA, 29. studenoga 2005. (Hina) - I Srbija će, kao i Hrvatska, vjerojatno morati s Austrijom postići sporazum o naknadi za imovinu oduzetu nakon Drugog svjetskog rata protjeranim Nijemcima, tvrdi za novosadski "Građanski list" od utorka predsjednik Njemačkog narodnog saveza (NJNS) Rudolf Weiss.

"Srbiju čeka veliki posao vraćanja imovine oduzete nakon Drugog svjetskog rata, što je jedna od obveza koju država mora ispuniti kako bi se mogla pridružiti EU", izjavio je Weiss.

On smatra da je uvjet za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU i SCG bilo postizanje bilateralnih sporazuma Srbije sa zemljama u kojima žive protjerani Nijemci i njihove obitelji, "mada to službeno nitko neće tako reći".

Predsjednik Saveza ističe da u Srbiji još nije riješeno pitanje imovine 100.000 protjeranih Nijemaca poslije Drugog svjetskog rata, ali da se može očekivati da će utjecajni njemački lobi u SAD tražiti preko svoje vlade da se s njegovim rješavanjem počne što prije.

Za Weissa je postupak hrvatske Vlade, koja bi trebala potpisati Sporazuma s Austrijom, "mudra politika" i "jedan od primjera kako bi se moglo surađivati s zemljama u okruženju, koje su utjecajne u EU".

Po posljednjem popisu stanovništva u Srbiji živi oko 3.900 Nijemaca, uglavnom naseljenih u Vojvodini.

U vrijeme Kraljevine Jugoslavije, početkom 20. stoljeća, u ovoj pokrajini bilo ih je preko 400.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙