FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštra korekcija cijena dionica naftnih i maloprodajnih tvrtki

NEW YORK, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Oštra korekcija cijenanaftnih dionica uslijed pojeftinjenja nafte te klizanje cijena dionicamaloprodajnih tvrtki zbog zabrinutosti oko slabije predblagdanskepotrošačke groznice spustili su u ponedjeljak vrijednosti američkihburzovnih indeksa.
NEW YORK, 29. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Oštra korekcija cijena naftnih dionica uslijed pojeftinjenja nafte te klizanje cijena dionica maloprodajnih tvrtki zbog zabrinutosti oko slabije predblagdanske potrošačke groznice spustili su u ponedjeljak vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Pritom je njujorški Dow Jones indeks oslabio 0,4 posto, na 10.890 bodova. Tehnološki Nasdaq izgubio je više od jedan posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.239 bodova.

Čak i nakon što je Wal-Mart, najveći svjetski maloprodajni lanac, izvijestio da očekuje bolji početak sezone predblagdanskih kupovina nego je ranije prognozirao, ulagači su ostali zabrinuti velikim popustima koje trgovine nude u nastojanju da privuku potrošače, a koji bi u konačnici mogli rezultirati njihovom slabijom profitabilnošću.

Dionica Wal-Marta stoga je oslabila 0,9 posto, ponajviše doprinijevši prekidu uzleta vrijednosti Dow Jonesa nakon šest uzastopnih dana dobitaka.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu spustila se za 1,35 dolara, na 57,36 dolara, što je potaknulo prodaje naftnih dionica. Cijene najvećih naftnih divova, među kojima Exxon Mobila i Chevrona, potonule su od 2,3 do 3,6 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u jednome danu.

Lošijem raspoloženju ulagača doprinio je i podatak o većem od očekivanja padu prodaje kuća u SAD-u, koji pothranjuje strah od mogućeg pada potrošačkog povjerenja te slabljenja osobne potrošnje.

Po podacima nacionalnog udruženja prodavača nekretnina, u listopadu je broj prodanih kuća iznosio 7,09 milijuna, dok su analitičari očekivali 7,17 milijuna. Posebno zabrinjavajući za njih je bio podatak da je broj neprodanih kuća najviši u zadnjih otprilike 20 godina.

"Vjerojatno najviše zabrinjava podatak o slabijoj prodaji kuća, stoga su ulagači odlučili poduzeti dobitonosne prodaje", kazao je Todd Clark, direktor trgovine dionicama pri Nollenberger Capital Partenrsu.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica farmaceutske kompanije Merck, koja je oslabila 4,6 posto budući ulagači sumnjaju da će najavljeno opsežno restrukturiranje rezultirati već iduće godine porastom dobiti te kompanije.

Cijene europskih dionica potonule su na najniže razine u zadnjih 10 dana, pogođene korekcijom cijena naftnih dionica i do 2,5 posto po spuštanju cijena nafte na američkom tržištu za čak 2,6 posto. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,8 posto, na 5.477 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,34 posto, na 5.176 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙