FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija: hrvatski sindikati na putu u EU

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski sindikati žele sudjelovatiu procesu priključivanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) te pravodobnoinformirati radnike o svim fazama pregovora, rečeno je na današnjojmeđunarodnoj konferenciji u organizaciji Saveza samostalnih sindikataHrvatske (SSSH) pod nazivom "Hrvatska i SSSH na putu u EU".
ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski sindikati žele sudjelovati u procesu priključivanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) te pravodobno informirati radnike o svim fazama pregovora, rečeno je na današnjoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pod nazivom "Hrvatska i SSSH na putu u EU".

Potpora sindikata ulasku Hrvatske u EU nije upitna, ali inzistiramo da se pritom očuvaju i povećaju postojeća radna i socijalna prava, istaknula je predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović.

Upozorila je da bi Vlada, sindikati i poslodavci morali postići široki konsenzus te izgraditi zajedničku platformu za pregovore s EU-om.

S time se složio potpredsjednik Vlade Damir Polančec ocjenivši da se ne može ići u restrukturiranje gospodarstva i nužne reforme bez konsenzusa socijalnih partnera.

Pozvao je na jačanje socijalnog dijaloga i konstruktivnu kritiku s ciljem podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, osiguranja održivog rasta i smanjenja nezaposlenosti.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Ivica Mudrinić, koji u tom nacionalnom tripartitnom tijelu zastupa poslodavce, upozorio je na sve veću neravnotežu u raspodjeli bogatstva između razvijenih država i ostatka svijeta.

Razvijena manjina posjeduje 90 posto svjetskog bogatstva, a svi ostali samo 10 posto, pa bi se nedavni izgredi iz Francuske mogli ponoviti u drugim zemljama, samo u još radikalnijem obliku, smatra Mudrinić.

Zbog toga je za Hrvatsku, kao i cijelu Europu, glavno pitanje usklađivanje razvojnih zahtjeva sa socijalnom politikom, kaže predsjednik GSV-a.

Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert rekao je da pred Hrvatskom stoje tri izazova - proces screeninga, odnosno usklađivanja zakonodavstva s EU, preuzimanje i provedba pravnih stečevina EU-a, te sudjelovanje građana u tim procesima.

I John Monks, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata, jedne od najvećih europskih sindikalnih organizacija, ocijenio je da uključivanje Hrvatske u EU donosi prilike i probleme, ali integracijski procesi su najbolji put za modernizaciju društva i gospodarstva.

Zbog toga je pozdravio namjeru ujedinjenja četiriju hrvatskih sindikalnih središnjica, istaknuvši da samo integrirani sindikati mogu odgovoriti na izazove koje pred radnički pokret stavlja globalizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙