FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftovod nije onečistio vodotok

ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Državna vodopravna inspekcijautvrdila je da, zbog propuštanja magistralnog naftovoda Šandrovac -Graberje, nije onečišćen ni jedan vodotok, kao ni rijeka Česma.
ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Državna vodopravna inspekcija utvrdila je da, zbog propuštanja magistralnog naftovoda Šandrovac - Graberje, nije onečišćen ni jedan vodotok, kao ni rijeka Česma.

Kako se u nedjelju doznaje od glavnoga državnog vodopravnog inspektora Željka Makvića, na sva je četiri mjesta na kojima propušta naftovod proglašen prvi (najniži) stupanj ugroženosti voda te su preventivno zatvorene brane na ribogojilištu Siščanima u blizini Daskatice.

Inače, puknuća su posljedica porasta tlaka, koji su uzrokovali ilegalno postavljeni improvizirani priključci.

Naftovod propušta na četiri mjesta: Čazma - uz kanal oborinske odvodnje i kanal Bukovik, Ivaničko Graberje - na poljoprivrednim površinama, Čazma - u starom koritu Česme, koji je sada voda stajačica, i kod Daskatice, sela blizu Štefanja.

Prvo propuštanje uočeno je u četvrtak poslijepodne, a ostala u petak.

U svim je slučajevima INA-Naftaplin intervenirao čim je dobio dojavu. Na kanalima oborinske odvodnje izgrađene su zemljane brane s preljevima te su postavljene plutajuće brane. Time je spriječeno širenje zagađenja u vodotoke i rijeku Česmu, izvijestio je Makvić.

U sljedećoj fazi, istog dana, ovlaštena tvrtka AEKS iz Ivanić Grada počela je čistiti onečišćene kanale i okolno zemljište. Čišćenje otežavaju jake oborine. Očekuje se da će prva faza biti dovršena sljedećeg tjedna.

Na svakom mjestu, prema prvim procjenama INA-Naftaplina, isteklo je manje od deset prostornih metara mješavine sirove nafte i plinskog kondenzata (gazolina). Oborine otežavaju čišćenje i povećavaju količinu onečišćene vode, koju je potrebno iscrpsti, ukloniti i obraditi. Zagađeno tlo također će biti uklonjeno i obrađeno. Čišćenje se provodi uz stalni stručni nadzor Hrvatskih voda, istaknuo je Željko Makvić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙