FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Voda - najveći problem u Kini

PEKING, 1. studenog 2005. (Hina/AFP) - Voda je glavni izazov predkojim se nalazi Kina i ona brzo treba razmotriti nestašicu i zagađanjevode, rekao je jedan visoki dužnosnik vlade, kako je u utorak objavioChina Daily.
PEKING, 1. studenog 2005. (Hina/AFP) - Voda je glavni izazov pred kojim se nalazi Kina i ona brzo treba razmotriti nestašicu i zagađanje vode, rekao je jedan visoki dužnosnik vlade, kako je u utorak objavio China Daily.

Kina je suočena s "težom i akutnijom krizom nego bilo koja druga zemlja u svijetu", rekao je u ponedjeljak u Pekingu zamjenik ministra gradnje Qiu Baoxing na konferenciji posvećenoj raspodjeli vode u gradu.

"Moramo riješiti taj problem prije nego bude prekasno", upozorio je Qiu i podsjetio da razvijene zemlje trebaju uložiti ogromne iznose za rješenje tog problema.

Vlada planira povećati stopu pročišćavanja i recikliranja otpadnih voda u urbanim dijelovima sa sadašnjih 45,6 posto na 60 posto u sljedećih pet godina, a u najvećim gradovima čak i na 70 posto.

Osim toga će u urbanim područjima uvesti kontroliranu tržišnu cijenu za vodu i poboljšati kontrolu kakvoće vode.

"Uspostavili smo tržišne mehanizme u industriji vode i trenutno privlačimo strana ulaganja koja će nam donijeti moderne tehnologije i metode managementa", rekao je.

Od sedam glavnih kineskih rijeka, pet ih je jako zagađeno. Sustavi vodoopskrbe u kineskim su gradovima u jako lošem stanju, s gubicima na distribucijskoj mreži većim od 20 posto, rekao je Qian, znanstvenik s pekinškog sveučiliša.

Glavni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Micheal Camdessus, koji je prošlog tjedan bio u posjetu Kini, ocijenio je nakon razgovora vođenih u Pekingu da je voda u Kini veći problem od energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙