FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ingra navedena u UN-ovu izvješću o korupciji u programu "Nafta za hranu"

WASHINGTON/NEW YORK, 29. listopada 2005. (Hina) - Zagrebačka INGRAjedna je od tvrtki navedenih u izvješću UN-ova povjerenstva da suplaćale ilegalne provizije iračkom režimu za poslovanje u Iraku uokviru programa "Nafta za hranu".
WASHINGTON/NEW YORK, 29. listopada 2005. (Hina) - Zagrebačka INGRA jedna je od tvrtki navedenih u izvješću UN-ova povjerenstva da su plaćale ilegalne provizije iračkom režimu za poslovanje u Iraku u okviru programa "Nafta za hranu".

Prema izvješću UN-ova povjerenastva koje je vodio Paul Volcker, bivši predsjednik Američke središnje banke, više od 2.200 tvrtki je protuzakonito isplatilo 1,8 milijardi dolara bivšem režimu Saddama Husseina manipulirajući programom Ujedinjenih naroda za Irak "Nafta za hranu" vrijednim 64 milijarde dolara.

Zagrebačka INGRA se također našla na popisu tvrtki koje su plaćale protuzakonite provizije, u dijelu izvješća koje se odnosi na isporuke humanitarnih roba. Navedene su tvrtke INGRA Co. Middle East koja je Iraku među ostalim prodavala dijelove za klima uređaje i dizala, te INGRA Italia S.R.L. koja je trgovala opremom za vodovod i transformatorima.

Prema izvješću kod prve tvrtke radilo se o ugovoru od 519.328 dolara za koji je plaćena protuzakonita provizija od preko 47.000 dolara, a u slučaju druge vrijednost ugovora je bila 225.373 dolara, a provizija preko 20.000 dolara.

Istražno povjerenstvo je navelo kako je prije objavljivanja popisa pokušalo obavijestiti INGRA-u da ima dokaze da je plaćala protuzakonite provizije zatraživši objašnjenje i podatke, ali da tvrtka nije odgovorila.

U provedbi UN-ova programa "Nafta za hranu", koji je trajao od 1996. do 2003. i bio jedna od najvećih svjetskih humanitarnih operacija, sudjelovalo je oko 4.500 tvrtki. Program je bio stvoren kako bi olakšao iračkim građanima opskrbu hranom, lijekovima i drugim humanitarnim potrepštinama dok su trajale sankcije režimu Saddama Husseina nametnute zbog napada na Kuvajt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙