FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upaljena olimpijska baklja

ATENA, 27. studenog 2005. (Hina/DPA) - U drevnoj Olimpiji danas je, dvai pol mjeseca uoči Zimskih olimpijskih igara u Torinu, upaljenaolimpijska baklja.
ATENA, 27. studenog 2005. (Hina/DPA) - U drevnoj Olimpiji danas je, dva i pol mjeseca uoči Zimskih olimpijskih igara u Torinu, upaljena olimpijska baklja.

Zbog kiše i oblačnog vremena baklja nije mogla biti upaljena na tradicionalan način, pomoću sunčevih zraka, već je korišten plamen s jučerašnje generelne probe. Olimpijsku baklju upalila je vrhovna svećenica, koju je utjelovila grčka glumica Theodora Siarkou, a u njenoj pratnji bilo je još 17 djevojaka obučenih u ruho drevnih svećenica.

Ceremonija paljenja olimpijske baklje u drevnoj Olimpiji prvi je puta organizirana 1936. za OI u Berlinu. Od tada do danas samo se četiri puta dogodilo da baklja nije mogla biti upaljena pomoću sunčevih zraka. Zbilo se to uoči ZOI u Naganu (1998.), OI Sydneyju (2000.), zatim uoči ZOI u Salt Lake Cityju (2002.), te sada, kada nas očekuju Igre u Torinu.

Olimpijska baklja sada kreće na put po Grčkoj. U sljedećih deset dana 534 nositelja olimpijskog plamena prijeći će 2.600 km. Olimpijski plamen stići će 6. prosinca na atenski stadion Kamimarmaro, gdje su održane prve olimpijske igre modernog doba. Nakon toga, 7. prosinca, olimpijska baklja bit će prenijeta u Rim. Prvi nositelji baklje, po njenom dolasku u Italiju, trebali bi biti nogometaši Francesco Totti (AS Roma) i Paolo Di Canio (Lazio). Baklju bi trebao blagosloviti i papa Benedikt XVI. Olimpijski plamen će u Italiji proći kroz ruke deset tisuća bakljonoša, na putu dugom 11.300 km.

Tko će upaliti olimpijski plamen na stadionu u Torinu 10. veljače 2006., strogo je čuvana tajna. No, u medijima se nagađa kako bi to trebao biti najuspješniji talijanski skijaš u povijesti Alberto Tomba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙