FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen uzlet cijena dionica

NEW YORK/LONDON, 26. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Na vodećimsvjetskim burzama protekloga je tjedna nastavljen uzlet cijena dionicau očekivanju dobrog predblagdanskog prometa u maloprodaji te postupnogzavršetka ciklusa zaoštravanja američke monetarne politike.
NEW YORK/LONDON, 26. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Na vodećim svjetskim burzama protekloga je tjedna nastavljen uzlet cijena dionica u očekivanju dobrog predblagdanskog prometa u maloprodaji te postupnog završetka ciklusa zaoštravanja američke monetarne politike.

Njujorški Dow Jones indeks uvećan je u zadnjih tjedan dana 1,4 posto, na 10.931 boda, najvišu razinu od ožujka. Tehnološki Nasdaq porastao je 1,6 posto, na 2.263 bodova, najviše u zadnje četiri i pol godine. U mjesecu studenome oba indeksa ostvarila su porast vrijednosti, pri čemu Dow 4,7 posto, a Nasdaq 6,7 posto.

Ulagači su kupovali dionice maloprodajnih kompanija budući je američko udruženje maloprodajnih tvrtki predvidjelo veći promet u trgovinama za ovogodišnje blagdane krajem godine. Nadalje, cijena nafte oslabila je na 58,7 dolara za barel budući su američke tjedne zalihe porasle više nego se očekivalo, a cijene benzina pale, što povećava raspoloživi dio dohotka građana za potrošnju.

"Dva ili tri tjedna ranije činilo se da će praznička sezona kupovanja biti loša. Činilo se da će građani potrošiti novac na punjenje goriva u rezervoar i na grijanje kuća, te da će to zagušiti osobnu potrošnju, a sada je ta zabrinutost popustila budući cijene energenata padaju", rekao je Eric Kuby, iz Northstar Investment Managementa.

Pozitivno je na tržištu odjeknula i zabilješka s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed, koja je pokazala da se ciklus podizanja kamatnih stopa bliži svome završetku. Naime, neki članovi Vijeća upozorili su na rizik od prevelikog zaoštravanja monetarne politike do kojeg bi moglo doći.

"Ako se Fed suzdrži od podizanja kamatnih stopa, to je značajna i pozitivna vijest za tržišta dionica", izjavio je Mark Bronzo, izvršni direktor Gartmore Separate Accountsa. Bronzo je rekao da ulagači koji su dosad ostajali po strani, sada osjećaju da je vrijeme uključiti se kupovinama u najnoviji trend rasta cijena, koji traje već nekih mjesec dana.

Jednu od najboljih izvedbi stoga su imale financijske dionice. Dionica J.P. Morgana poskupjela je 1,5 posto, Bank of America 1,3, a Citigroupa gotovo jedan posto.

Dionica Boeinga, pak, bila je najveća pojedinačna dobitnica, poskupjevši 3,1 posto na 69 dolara, a tijekom trovanja dosegnula je i najvišu cijenu od svibnja 2001. od 69,47 dolara, najviše doprinijevši uzletu Dow Jonesa. Taj američki proizvođač zrakoplova osigurao je 14,3 milijardi dolara novih narudžbi zrakoplova.

Cijene europskih dionica u tom su razdoblju dosegnule najviše razine u zadnje tri i pol godine, pri čemu su također najveće dobitke postigle dionice maloprodajnog sektora. Londonski Ftse indeks porastao je 0,45 posto, na 5.524 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku gotovo 1,4 posto, dosegnuvši 5.194 boda.

Po objavi Fedove zabilješke, najveći dobitnik bio je sektor maloprodaje, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti oko jedan posto. Posebno se pritom isticao britanski Tesco, čije su dionice ojačale 1,5 posto, te njemački Metro, na dobitku od jedan posto.

"Fedovi komentari dobro su primljeni na tržištu na kratki rok, ponajprije za dionice maloprodaje, budući da će potrošači možda sada imati više novaca za potrošnju", kazao je Markus Steinbeis, fond menadžer u HVB-ovom Activest.

Dionicama rudarskog sektora pomogao je rast cijena zlata na najviše razine u zadnjih 18 godina. Među dobitnicima se pritom izdvaja Anglo American, u plusu za 0,6 posto, dok su ostali pripadnici toga sektora zabilježili rast cijena dionica u prosjeku od 0,7 posto.

Energetski sektor također je bio na većim dobitcima. Dionice E.ON-a ojačale su 2,1 posto pod utjecajem vijesti o završetku razgovora tog njemačkog energetskog diva o kupnji Scottish Powera, nakon što je taj britanski dobavljač električne energije odbio njegovu ponudu od 570 penija po dionici. Dionice Scottish Powera potonule se za 7,5 posto.

Ipak, dealeri su kazali da se ulagači čine prilično nesklonima otvaranju novih pozicija što bi moglo ugroziti jednu od najboljih godišnjih izvedbi posljednjih godina. "Već uočavamo da ulagači zaključuju svoje knjige za ovu godinu premda još ostaje mjesec dana do kraja godine", kazao je jedan dealer.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je nešto više od dva posto, dosegnuvši 14.784 boda, najvišu razinu pri zatvaranju od prosinca 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙