FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika potražnja za bankarskim i tehnološkim dionicama

NEW YORK, LONDON, 13. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijenanafte na najnižu razinu u zadnjih gotovo četiri mjeseca te dobriposlovni rezultati niza korporacija pomogli su protekloga tjednajačanju najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, a poseban interesulagača privlačile su bankarske i tehnološke dionice.
NEW YORK, LONDON, 13. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte na najnižu razinu u zadnjih gotovo četiri mjeseca te dobri poslovni rezultati niza korporacija pomogli su protekloga tjedna jačanju najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, a poseban interes ulagača privlačile su bankarske i tehnološke dionice.

U takvim uvjetima američki burzovni indeksi porasli su za 1,5 posto, na najviše razine u proteklih otprilike tri mjeseca. Pritom je njujorški Dow Jones dosegnuo 10.686 bodova, a tehnološki Nasdaq 2.202 boda.

Energetske dionice ovogodišnje pobjednice

Pad cijena nafte na najnižu razinu od 22. srpnja, ispod 58 dolara za barel, potaknuo je kupovine dionica maloprodajnih lanaca i velikih industrijskih kompanija, senzitivnih na promjene cijena nafte. Dionice najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta poskupjele su 1,2 posto, ponajviše doprinijevši rastu vrijednosti Dow Jonesa.

Ojačao je i optimizam ulagača u pogledu bankarskih i tehnoloških dionica. Najveće dobitnice bile su dionice banaka poput Citigroupa, koje su ojačale 1,8 posto, te Wachovie, 1,2 posto i US Bankcorpa, 1,4 posto. Značajniji poticaj skoku vrijednosti američkih burzovnih indeksa dala je i dionica Microsofta, ojačavši 1,3 posto, jer se čini da je vodeći potencijalni kupac za Internet kompaniju America Online (AOL).

"Energetske dionice ovogodišnje su pobjednice, no vremenske prilike su dobre a bilo je i pretjeranih strahova oko uragana. Sada po dobitcima predvode financijski i tehnološki sektor, naročito banke, kojima su ulagači donedavno bili neskloni", rekao je Kevin Kruszenski, čelnik trgovanja pri McDonald Investmentsu.

Upozorenje, pak, iz kompanije za izgradnju luksuznih stanova Toll Brothersa da očekuje nižu dobit i manje prodanih novih stanova u idućoj godini poslalo je cijene njegovih dionica 14 posto naniže. Ono je izazvalo sredinom tjedna pesimizam na tržištima dionica, budući su kompanije za izgradnju stanova usko vezane za poslovanje čitavog niza industrija potrošne robe, maloprodajnih lanaca te hipotekarnih zajmodavaca.

U prosjeku su cijene dionica građevinskih kompanija na američkim burzama oslabile 7,4 posto, što je njihov najveći dnevni postotni gubitak u zadnje tri godine. Oslabila je, 2,2 posto, i dionica Home Depota, najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca kućanskih potrepština. Dionica najveće američke financijske hipotekarne institucije Fannie Mae spustila se jedan posto. "Slabije tržište nekretnina nije dobro za potrošače. Morat će se uzeti u obzir rastuće kamatne stope", ustvrdio je Weston Boone iz Legg Mason Wood Walkera. Ekonomisti su upozoravali na usporavanje na tržištu nekretnina zbog umjerenog porasta kamatnih stopa, uslijed čega je prosječna kamatna stopa na 30-godišnji hipotekarni zajam dosegnula 6,75 posto, najviše od kraja lipnja 2004.

Krajem tjedna, pak, cijene dionica dobile su poticaj nakon velikog interesa inozemnih ulagača za nove 10-godišnje američke državne obveznice. Uzlet cijena obuhvatio je gotovo sve sektore. "To znači da je apetit za američku imovinu još snažan i to je bilo dovoljno da pruži poticaj i dionicama", izjavio je Michael Metz, investicijski strateg pri Oppenheimer Holdingsu.

Vrijednosti europskih burzovnih indeksa dosegnule su najviše razine u proteklih pet tjedana, ponajviše zahvaljujući uzletu cijena bankarskih dionica. Londonski Ftse indeks ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 5.465 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 1,9 posto, na 5.091 bod.

"Općenito držimo da su europske dionice i dalje prilično jeftine na ovim razinama a snažnu podršku očekujemo od daljnjih pozitivnih izvješća o zaradama i novih nagađanja oko spajanja i akvizicija", kazao je strateg pri ABN Amro Rolf Elgeti. "Dionice naftnih kompanija slabe, a razlog tomu je pad cijena sirove nafte, ali i prognoza blažeg vremena nego se očekivalo u SAD-u", dodao je.

Od najvećih dobitnika isticao se bankarski sektor. Njemačka bankarska grupa HVB, meta preuzimanja talijanskog Unicredita, postigla je rast cijena dionica od 3,2 posto dok su Unicreditove dionice ojačale 2,6 posto nakon objave poslovnih rezultata koji su nadmašili procjene. Poskupjele su i dionice francuskog BNP Paribasa, 2,4 posto pred objavu poslovnih rezultata.

Dobrom raspoloženju pridonosile su i dalje niže cijene nafte, umanjivši zabrinutosti oko učinaka visokih cijena energenata na korporativne zarade. U međuvremenu je izvoznicima pomagalo i nastavljeno jačanje tečaja dolara, pri čemu su dionice njemačkog kemijskog diva BASF-a poskupjele 2,2 posto.

Na dobitku su bile i dionice automobilske industrije, predvođene DaimleromChryslerom, čije su dionice ojačale 1,9 posto. Naime, taj njemački proizvođač automobila izvijestio je da će mu se dobit ove godine povećati za oko 500 milijuna eura zahvaljujući prodaji preostalih 12,4 posto udjela u Mitsubishi Motorsu.

Nastavljene vijesti o spajanjima i akvizicijama pružale su podršku europskim dionicama, pri čemu je ona Scottish Powera skočile za 3,8 posto, čime je tržišna vrijednost te tvrtke dosegnula oko 11 milijardi funti. Scottish Power je u pregovorima oko moguće ponude za kupnju od strane njemačkog E.ON-a. Vijest, pak, da švicarska biotehnološka tvrtka Serono traži kupca, podigla je cijene njezinih dionica za čak osam posto, pojačavši interes ulagača i za ostale farmaceutske dionice.

Tržišni promatrači predviđaju daljnji rast cijena dionica na europskim tržištima, potican nastavljenim dobrim vijestima iz kompanija, a čak je i Pariška burza nadmašila ostala tržišta dionica unatoč 15. uzastopnoj noći nemira u francuskim gradovima. "Strahovi oko viših kamatnih stopa nešto su popustili. Iako zabrinutosti oko inflatornih pritisaka ostaju, poticaj dionicama pružaju dobre zarade pa se tržište čini spremno za daljnji rast. Mogli bi kraj godine dočekati u dobrom raspoloženju", kazao je menadžer iz Eureffecta Lex Werkheim.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 0,6 posto, na 14.155 bodova, najvišu razinu od svibnja 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙