FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan skok vrijednosti burzovnih indeksa

NEW YORK, LONDON, 20. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Dobri rezultatiposlovanja korporacija u trećem ovogodišnjem tromjesečju teintenziviranje aktivnosti spajanja i akvizicija s obje straneAtlantika ojačalo je prošloga tjedna vrijednosti najvažnijih svjetskihburzovnih indeksa, od kojih su neki dosegnuli višegodišnje najvišerazine.
NEW YORK, LONDON, 20. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Dobri rezultati poslovanja korporacija u trećem ovogodišnjem tromjesečju te intenziviranje aktivnosti spajanja i akvizicija s obje strane Atlantika ojačalo je prošloga tjedna vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, od kojih su neki dosegnuli višegodišnje najviše razine.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 10.766 bodova - najviše od ožujka. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,1 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.227 bodova, najviše u zadnjih pet godina. Dow Jones tako je ostvario rast vrijednosti četvrti tjedan za redom, a Nasdaq peti.

Dionica pretraživača weba Googlea ojačala je 1,3 posto, na 403,45 dolara, premašivši po prvi put 400 dolara, pošto je ta kompanija ostvarila dobre poslovne rezultate zahvaljujući preusmjeravanju mnogih velikih kompanija s oglašavanja u tiskanim medijima i televiziji na Internet. Njegov rival Yahoo ostvario je skok cijena dionica za 5,5 posto, na 42,23 dolara, najvišu razinu u posljednjih pet godina.

"Ulagači su u potrazi za prekretnicom, a Yahoo i Google su vrlo dobar indikator", ustvrdio je Sam Rahman, menadžer pri Baring Asset Managementu. Od ostalih tehnoloških dionica značajnije dobitke ostvarila je i dionica Hewlett-Packarda, koja je poskupjela šest posto po objavi dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznad očekivanja Wall Streeta.

Vijesti o novim akvizicijama također su dale poticaja dionicama. Među ostalima, konglomerat Koch Industries najavio je kupovinu proizvođača papira Georgia Pacific, što je dalo poticaja i svim ostalim dionicama papirne industrije. Nadalje, Host Marriott Corp. pristao je platiti više od četiri milijarde dolara za 38 luksuznih hotela Starwood Hotelsa, što je podiglo cijene dionica Starwooda za 1,3 posto. Izvješća o zaradama Wal-Marta, Lowe's Cos. i ostalih velikih američkih maloprodajnih lanaca podržala su jačanje cijena dionica u tome sektoru u prosjeku za 0,6 posto. Samo dionica Wal-Marta poskupjela je 0,6 posto, a Lowe'sa za 4,7 posto.

Među faktorima koji su doprinijeli jačanju cijena dionica bilo je i izvješće američke vlade o iznenađujućem padu proizvođačkih cijena u listopadu. Također, ulagači su sada sigurni da će Ben Bernanke, koji u veljači 2006. zamjenjuje na mjestu predsjednika američke središnje banke Alana Greenpana, nastaviti pozorno pratiti inflaciju, kao što je to činio i Greenspan. Bernanke je u utorak o tome govorio ped američkim senatskim odborom za bankarstvo.

Pad cijena nafte na najnižu razinu u zadnjih pet mjeseci, na 56,14 dolara za barel, također je ojačao optimizam ulagača u pogledu gospodarskih izgleda, iako je potaknuo prodaju energetskih dionica.

Bilo je i većih gubitnika. Dionica GM-a potonula je na 20 dolara, najnižu razinu u gotovo dva desetljeća. Sve je veća zabrinutost na tržištu da će veliki popusti koje odobravaju GM i Ford kako bi privukli kupce vozila rezultirati slabijim poslovnim rezultatima tih kompanija. Stoga ulagači pojačano prodaju dionice automobilskog sektora.

Blue-chip dionice bile su pritisnute i padom cijena dionica American Expressa za 1,7 posto nakon što je izvršni direktor te financijske korporacije ustvrdio da su procjene nekih analitičara o ovogodišnjoj zaradi uvelike previsoke. "Obzirom da American ima vrlo diversificirane veze s potrošačima, ako pokušavaju sniziti očekivanja u pogledu svoje zarade pitanje je što se to onda zbiva s gospodarstvom", kazao je Hans Olsen, iz Bingham Legg Advisersa u Bostonu.

Cijene europskih dionica porasle su na najviše razine u zadnjih tri i pol godine pod utjecajem općenito pozitivnih izvješća o zaradama tvrtki, a poticaj ulagačima stigao je i od novih preuzimanja i akvizicija. Londonski Ftse indeks ojačao je u tome razdoblju 1,2 posto, na 5.531 bod. Frankfurtski DAX indeks dobio je 0,7 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.123 boda.

Dionice rudarskih kompanija postigle su najveće dobitke. Pritom su one kompanija Rio Tinto i Anglo American dobile na vrijednosti 2,5 odnosno 2 posto budući je cijena zlata dosegnula najvišu razinu u posljednjih gotovo 18 godina, a cijene bakra popele se na rekordne razine uslijed glasina da Kina ne može pribaviti dovoljno kovine za pokrivanje jedne trgovinske pozicije. "Kinezi su samo dodatno pojačali nervozu na ionako nervoznom tržištu", kazao je strateg za kovine pri Bache Financial Angus MacMillan.

Dobrom raspoloženju pridonijele su i vijesti o spajanjima, pri čemu su dionice Saint-Gobaina porasle 3,2 posto nakon što je francuski proizvođač građevinskog materijala dogovorio kupnju BPB-a za 3,89 milijardi funta, što je podiglo cijene dionica tog britanskog proizvođača gipsanih ploča za četiri posto.

Gubitnika je, međutim, bilo u automobilskom sektoru, predvođenom Renaultom, čije su dionice potonule 4,5 posto nakon što je snizio svoje procjene rasta operativne dobiti u 2005. na nešto iznad tri posto s ranije procijenjenih više od četiri posto. Takav potez obrazložio je pogoršanim izgledima za europsko tržište, što je pogodilo dionice i drugih pripadnika sektora poput Peugeota.

Dionice Vodafona, najvećeg pojedinačnog gubitnika, potonule su za 10 posto na najniže razine od svibnja nakon što je najveći europski mobilni operater po prihodima izvijestio o šestomjesečnim prihodima i zaradi po dionici koji su iznad prosječnih procjena ali i upozorio da će rast usporiti u 2007. Gubitke su zabilježili i drugi pripadnici sektora telekoma, čije su dionice u prosjeku oslabile četiri posto. Pritom su dionice France Telecoma, Deutsche Telekoma, Telefonice i BT Grupe sve redom oslabile između 1,2 posto i 2,7 posto.

Tržišni komentatori istaknuli su da su cijene europskih dionica u prosjeku dobile na vrijednosti više od pet posto u zadnjih četiri tjedana. Budući da je do kraja godine ostalo svega šest tjedana, mnogi ulagači sada oklijevaju izlagati se nepotrebnom riziku. "Puno je dionica kod kojih ulagači razmišljaju: Nedavno su zabilježile fantastičan oporavak, a što ćemo sada s njima učiniti? Što se više približavamo kraju godine to je veća vjerojatnost da će doći do dobitonosnih prodaja", kazao je Akber Khan iz Deutsche Bank European Equity Focusa.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je za više od pet posto, na 14.4883 boda - najvišu razinu otkad je premijer Junichiro Koizumi preuzeo dužnost u travnju 2001., kako optimizam glede japanskog gospodarstva nastavlja jačati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙