FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Osimski sporazumi vrijede za Hrvatsku kao i za Sloveniju

MILJANA, 10. studenog 2005. (Hina) - Osimskim sporazumima riješena susva otvorena pitanja između Italije i tadašnje Jugoslavije, čije susljednice Hrvatska i Slovenija, i ti su sporazumi na snazi i ne smijuse mijenjati, rekao je u četvrtak slovenski predsjednik JanezDrnovšek.
MILJANA, 10. studenog 2005. (Hina) - Osimskim sporazumima riješena su sva otvorena pitanja između Italije i tadašnje Jugoslavije, čije su sljednice Hrvatska i Slovenija, i ti su sporazumi na snazi i ne smiju se mijenjati, rekao je u četvrtak slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

Predsjednik Drnovšek rekao je to u izjavi za novinare nakon neformalnog sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Miljani, nedaleko od slovensko-hrvatske granice.

U četvrtak se obilježava 30. obljetnica potpisivanja Osimskih sporazuma kojima su Italija i bivša Jugoslavija riješile sva otvorena granična i pitanja imovine nekadašnjih optanata, odnosno financijskog obeštećenja za imovinu koji su oni ostavili za sobom nakon Drugog svjetskog rata. Ta obljetnica, rekao je Drnovšek, osim simboličkog, ima i praktično značenje.

"Praktično je značenje u tome što se ta pitanja više ne mogu i ne smiju otvarati", rekao je Drnovšek, referirajući se na informacije da će Italija tijekom pregovora Hrvatske o punopravnom članstvu pokušati tražiti povrat imovine optanata u naturi, umjesto novčane odštete koja je dogovorena Osimskim sporazumima.

"Kad je prije nekoliko godina, kad je Slovenija bila na putu prema EU, bilo takvih pokušaja, mi smo ih odlučno odbili", kazao je Drnovšek.

"Ustrajali smo na tome da su sva pitanja, pa i ona o imovini optanata, riješena Osimskim sporazumima i da se ne mogu otvarati iznova", naglasio je.

"Sloveniji je tad uspjelo obraniti svoje stajalište, i mislim da Hrvatska ima puno pravo i legalitet zauzeti isto stajalište sad kad je ona na putu ulaska u Uniju", rekao je Drnovšek novinarima koji prate njegov susret s Mesićem.

Slovenski predsjednik je kazao kako će Hrvatska s EU-om tijekom pristupnih pregovora razgovarati o otvorenim pitanjima, ali da pitanje imovine optanata "ne može biti predmetom tih, niti bilo kakvih drugih pregovora".

Osimskim sporazumima Italija je nedvojbeno pristala na to da se umjesto povrata nekretnina nakon odlaska optanata isplaćuje novčano obeštećenje za te nekretnine, podsjetio je Drnovšek.

"To je konkretizirano i Rimskim sporazumima 1983., i to je čvrsta pravna osnova koja je i dalje na snazi i ne smije se mijenjati ako poštujemo međunarodno pravo", naglasio je slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

Dvojica predsjednika tijekom poslijepodneva na slovenskoj će strani u dvorcu Strmol u Rogatcu razgovarati s predstavnicima hrvatskih i slovenskih pograničnih općina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙