FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek pod pritiskom SLS-a uoči susreta s Mesićem

LJUBLJANA,9. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek trebao bi u četvrtak na neformalnom sastanku s hrvatskimpredsjednikom Stjepanom Mesićem ustrajati na tome da Piranski zaljevpripada Sloveniji i da Slovenija ima otvoren izlaz na otvoreno more,navela je u srijedu u priopćenju za javnost Slovenska pučka stranka(SLS).
LJUBLJANA,9. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek trebao bi u četvrtak na neformalnom sastanku s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem ustrajati na tome da Piranski zaljev pripada Sloveniji i da Slovenija ima otvoren izlaz na otvoreno more, navela je u srijedu u priopćenju za javnost Slovenska pučka stranka (SLS).

"Očekujemo da će predsjednik Drnovšek u mogućim razgovorima o otvorenim graničnim pitanjima ustrajati na cjelovitosti Piranskog zaljeva i očuvanju teritorijalnog izlaza Slovenije na otvoreno more", navela je u priopćenju SLS. Dodao je da je zabrinuta što je Drnovšek u zadnje vrijeme u vezi s nekim vanjskopolitičkim pitanjima, pa i odnosima s Hrvatskom, nastupao "bez odgovorajuće koordinacije s mjerodavnim predstavnicima vlade".

SLS koja je jedna od četiriju stranaka u vladajućoj koaliciji desnog centra koju vodi premijer Janez Janša dodaje da pripadnost Piranskog zaljeva Sloveniji i izlaz na otvoreno more "nisu upitni i ne mogu biti predmetom arbitraže".

Drnovšek je u nekoliko svojih zadnjih istupa u vezi s rješenjem otvorenih pitanja s Hrvatskom naveo da smatra kako su mogućnosti za bilateralno rješenje otvorenih graničnih pitanja iscrpljene i da to pitanje treba prepustiti sudu trećeg, odnosno arbitraži. Osim toga, Drnovšek je za razliku od vlade koja smatra da se pitanje granice treba riješiti u procesu pregovora Hrvatske s Europskom unijom o priključenju, izrazio protiv toga, ocijenivši da bi to pogoršalo međudržavne odnose, onako kako su se svojedobno pokvarili odnosi Slovenije s Italijom kada je Rim ulazak Slovenije u EU uvjetovao rješenjem za nekadašnje nekretnine talijanskih esula u gradovima na slovenskoj obali.

Slovenska pučka stranka koju vodi ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik poznata je po svojim "tvrdim" stajalištima kad je riječ o odnosima s Hrvatskom, a njezino populističko krilo smatra da bi Ljubljana pregovore Hrvatske i Europske unije mogla blokirati raspisivanjem referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙