FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: Otvorena Hrvatska čitaonica

SUBOTICA, 26. studenog 2005. (Hina) - Otvorenjem prve Hrvatskečitaonice u Srbiji u subotu su u Subotici završeni IV. dani BalintaVujkova, posvećeni književnosti podunavskih Hrvata.
SUBOTICA, 26. studenog 2005. (Hina) - Otvorenjem prve Hrvatske čitaonice u Srbiji u subotu su u Subotici završeni IV. dani Balinta Vujkova, posvećeni književnosti podunavskih Hrvata.

S nekoliko stotina naslova, suvremenom televizijskom i audio opremom, čitaonica je prva institucija u Srbiji namijenjena hrvatskoj mladeži u kojoj će ona uz čitanje djela hrvatskih autora, te praćenje različitih seminara i programa, moći širiti znanje o hrvatskom jeziku i kulturi.

Otvaranje čitaonice, što je jedan od najznačajnijih projekata hrvatske zajednice u Vojvodini, realizirano je uz pomoć subotičkog župnika dr. Andrije Kopilovića, Skupštine općine Subotica, Hrvatske matice iseljenika, Generalnog konzulata RH u Subotici i mnogobrojnih donatora.

U sklopu Dana Balinta Vujkova održan je stručno-znanstveni skup na kojemu su lingvisti iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine analizirali književnost Hrvata u Bačkoj i Srijemu, rezultate etnografskih istraživanja hrvatskih manjinskih zajednica na panonskom prostoru i rad pokojnog Balinta Vujkova.

"Iznijeti zaključci, pa i samo održavanje ovoga skupa pokazuju da bunjevačka i šokačka ikavica na žalost izumiru", konstatirala je organizatorica dvodnevne manifestacije Katarina Čeliković, istaknuvši da takvu sudbinu "ikavica" dijeli sa svim ostalim dijalektima hrvatske manjine u okruženju.

Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici, koji su ove godine održavaju četvrti put, nose ime Balinta Vujkova, književnika i najvećeg sakupljača hrvatskih narodnih pripovjedaka u Vojvodini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙