FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Slučaj Lora": završilo ispitavanje svjedoka iz BiH

SPLIT, 25. studenoga 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Splitudanas je u postupku za ratne zločine u Lori svjedočenjem LjubišeGeruna završilo ispitivanje svjedoka iz BiH, bivših pripadnikarezervnog sastava tadašnje JNA koji su nakon zarobljavanja nahercegovačkom ratištu bili zatvoreni u Vojno-istražnom centru Lori uSplitu 1992.
SPLIT, 25. studenoga 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Splitu danas je u postupku za ratne zločine u Lori svjedočenjem Ljubiše Geruna završilo ispitivanje svjedoka iz BiH, bivših pripadnika rezervnog sastava tadašnje JNA koji su nakon zarobljavanja na hercegovačkom ratištu bili zatvoreni u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu 1992.

Ljubiša Gerun u Lori je bio od svibnja do kolovoza 1992. i, kako kaže, doživio je zlostavljanja svake vrste, jer su ga svaki dan tukli, spajali na induktorski telefon i slično.

Na dan kad je zatvoreni civil Nenad Knežević pokušao bijeg, tijekom kojega je ranjen iz vatrenog oružja, a zatim i pretučen, svjedok je kroz prozor svoje ćelije vidio noge drugog civila, Gojka Bulovića, kako leži i vojne policajce kako ga tuku.

Iako je najprije tvrdio da je među policajcima koji su tukli civila prepoznao optuženike Anđelka Botića i Antu Gudića, svjedok je naknadno kazao da je vidio samo Gudića, na što ga je predsjednica Vijeća Spomenka Tonković upozorila na proturječnost. Na to je svjedok izjavio da je vidio i jednog i drugog.

Optuženi Gudić prigovorio je iskazu svjedoka kazavši kako nije mogao vidjeti ni njega ni Botića, jer su obojica, a o tome postoji i dokumentacija, otišla u zatvorsku ambulantu zbog Botićeve ozljede koju mu je zadao zatvorenik Knežević pri pokušaju bijega.

Na zahtjev obrane Gerun je potvrdio kako tada nije znao tko su ti civili, koji su, po optužnici, naknadno preminuli od posljedica premlaćivanja i ranjavanja, već je to doznao u medijima, pa tako i da je onaj čije je noge vidio kroz prozor ćelije Gojko Bulović, a da je bijeg pokušao Nenad Knežević.

Na upit obrane je li tada znao što se dalje događalo s tim civilima, svjedok je odgovorio da je do dugo u noć čuo "grozne jauke", ali da ne može pouzdano potvrditi da je čuo Bulovića ili nekoga drugog zatvorenika koji su također svakodnevno zlostavljani.

Svjedok je također potvrdio da mu je predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić prije pet godina dao opsežnu dokumentaciju s novinskim isječcima o "slučaju Lora", kazavši da ga je Majić, prije njegova dolaska na splitski sud, redovito izvješćivao o tijeku suđenja.

Danas je trebao svjedočiti i Borislav Hamović, rezervist JNA, ali je po Gerunu poslao medicinsku dokumentaciju kojom se potvrđuje da je hospitaliziran.

Glavna rasprava se nastavlja u utorak kad bi trebali svjedočiti patolog splitske Kliničke bolnice Šimun Anđelinović, koji je obavio obdukcije tijela preminulih Kneževića i Bulovića, te bivša supruga prvooptuženika Tomislava Duića Tanja Belobrajdić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙