FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Otvaranje pregovora BiH i EU o stabilizaciji i pridruživanju

SARAJEVO,25. studenog(Hina) - Europski povjerenik za pitanja proširenjaOlli Rehn i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Trezić označilisu u petak otvaranje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju izmeđute zemlje i Europske unije, a bosanskohercegovački premijer ovom jeprigodom izrazio uvjerenje kako će put do punopravnog članstva u EUtrajati "kraće od deset godina".
SARAJEVO,25. studenog(Hina) - Europski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Trezić označili su u petak otvaranje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju između te zemlje i Europske unije, a bosanskohercegovački premijer ovom je prigodom izrazio uvjerenje kako će put do punopravnog članstva u EU trajati "kraće od deset godina".

Vijeće ministara vanjskih poslova i obrane EU 21. studenog odobrilo je osnovu za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, sličnu onoj s Hrvatskom i Makedonijom, a početak tog procesa formalno je označen na svečanosti u Sarajevu, dok se prvi radni sastanci očekuju u siječnju.

U svom govoru održanom pred punom dvoranom bosanskohercegovačkog Parlamenta, Rehn je kazao kako je odluka Vijeća ministara EU pokazatelj da je BiH do sada bila uspješna u provedbi reformi koje je od nje tražila Europska komisija (EC).

"Vaša zemlja ima jasnu europsku perspektivu koja je od danas postala još konkretnija", kazao je Rehn predstavnicima bosanskohercegovačkog političkog i javnog života.

Dodao je kako sadašnje zemlje-članice EU snažno podupiru uspostavu ugovornih odnosa s BiH te je obećao nastavak pune potpore Europske komisije kako bi se pregovori uspješno i što prije okončali.

Upozorio je, međutim, kako tijekom pregovaračkog procesa ne smije biti zastoja u provedbi već prihvaćenih reformi, a posebice preustroja policije i javnog radio-televizijskog sustava te pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući tu i privođenje najtraženijih optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Rehn je također pozdravio nedavni dogovor političkih vođa iz BiH, postignut u Washingtonu, o nužnosti ustavnih promjena.

On je ocijenio kako BiH u svakom slučaju treba "ustavnu evoluciju".

Britanski veleposlanik u BiH Mathew Rycroft kazao je, u ime svoje vlade koja trenutačno predsjedava EU-om, kako je u interesu današnje europske obitelji vidjeti BiH kao svog člana, no pritom je istaknuo kako će najviše koristi od cijelog procesa imati upravo njeni građani.

Premijer Terzić je kazao kako je uvjeren da će za završetak procesa pristupanja EU trebati manje od deset godina, koliko je do sada utrošeno na provedbu Daytonskog sporazuma.

Upozorio je, međutim, kako i unutar EU ima dvojbi u vezi s mogućim punopravnim članstvom BiH pa je upravo stoga nužno da cijela zemlja i svi njeni građani iskažu punu spremnost i sposobnost podržati započete reformske procese.

"Uvjeren sam da BiH može odgovoriti na ove izazove", kazao je Terzić zaključivši kako potpisivanje sporazuma između njegove zemlje i EU o stabilizaciji i pridruživanju treba očekivati tijekom naredne godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙