FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: od Osijeka se ponovno pokušava stvoriti grad slučaj

OSIJEK,25. studenoga 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapićizjavio je danas u Osijeku kako se posljednjim medijskim napisima, ukojima se ponovno aktualizira pitanje ubojstava srpskih civila uOsijeku 1991. godine, od Osijeka ponovno pokušava stvoriti grad slučajte je pozvao policiju i Državno odvjetništvo da okončaju istragu iobjave rezultate.
OSIJEK,25. studenoga 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako se posljednjim medijskim napisima, u kojima se ponovno aktualizira pitanje ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. godine, od Osijeka ponovno pokušava stvoriti grad slučaj te je pozvao policiju i Državno odvjetništvo da okončaju istragu i objave rezultate.

Na konferenciji za novinare Đapić je, reagirajući na napise u tisku u kojima se spominje slučaj ubojstva civila u kamionu kod osječke "Crvene vojarne" te saslušanja svjedoka u Beogradu u vezi s ulogom Branimira Glavaša, ocijenio kako se na krajnje neprofesionalan, nepošten i antihrvatski način te bez ikakve ograde konstatira ubijanje ljudi na određenim mjestima, što je, kako tvrdi, "potpuna izmišljotina".

"Odgovorno tvrdim da u "Crvenoj vojarni" nije ubijen nijedan civil, uhićenik ili zarobljenik. Pojavljuje se najgora laž u kontekstu utvrđivanja odgovornosti Branimira Glavaša, što je neviđeni pritisak na pravosuđe", ocijenio je Đapić.

Budući da se u napisima spominje i svjedočenje zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehira, Đapić je podsjetio kako je protiv osumnjičenika Freda Marguša iz Čepina pokrenut istražni zahtjev zbog osnovane sumnje da je sudjelovao u likvidacijama Milutina Kutlića i Radoslava Ratkovića u Osijeku.

Iako je Krunoslav Fehir svjedočio da je osobno sudjelovao u tim ubojstvima, njegova imena nema među svjedocima čije ispitivanje u tome slučaju traži Državno odvjetništvo, niti ga se spominje kao suokrivljenika, što, smatra Đapić, "pokazuje da ga Državno odvjetništvo smatra nevjerodostojnim i lažnim svjedokom, ali to ne smeta dijelu medija da se poziva na njegovo svjedočenje".

Ustvrdio je kako je do sada suzdržano reagirao na ovaj slučaj, želeći dati šansu pravnoj državi da u razumnom roku provede istražne radnje te ako nešto bude otkriveno, poduzme odgovarajuće korake, ili da zaključi slučaj ako ne bude bilo onoga o čemu se medijski špekuliralo.

"Mom je strpljenju došao kraj jer je ova priča opterećenje za normalno funkcioniranje gradske i županijske vlasti. Nakon šest mjeseci psihoze u gradu, koja predsjedniku Gradskog vijeća Glavašu stvara klimu za osudu prije nego što je uopće pozvan na razgovor o mogućim spoznajama o likvidacijama civila, inzistiram da načelnik Policijske uprave i Državno odvjetništvo krenu u zaključenje ove situacije i podnesu izvješće o tome što su učinili", istaknuo je Đapić.

Najavio je kako će o tome, prije glasovanja o proračunu, pokušati razgovarati s predsjednikom Vlade, predsjednikom Hrvatskog sabora i državnim odvjetnikom, ocijenivši kako "pravosuđe ako je neovisno, ne znači da može biti i neodgovorno, a isto tako ni policija".

Na upit novinara postoji li politička pozadina ovoga slučaja, Đapić je odgovorio kako politička pozadina "zasigurno postoji", a "Vlada mora dati do znanja da se ne miješa u pravosuđe koje treba posve neovisno riješiti ovaj slučaj", ali ga ono, smatra Đapić, "ne rješava neovisno jer da to čini, onda bi se za pet mjeseci već odavno mogao zaključiti slučaj".

"Mislim da Vlada mora reagirati na ovu ponovljenu kampanju i tako pokazati da ne stoji iza ove situacije te kako je vrijeme da se ova priča zaključi, najkasnije do Božića jer bi, u suprotnom, to značilo da se uistinu radi o najgrubljem politički montiranom procesu", ustvrdio je Đapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙