FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijanci nude Slovencima 20 eura za krvnu plazmu

LJUBLJANA,25. studenoga(Hina) - Praksa jedne austrijske tvrtke koja jeSlovencima nudila 20 eura i besplatno parkiralište ako za boravka uGrazu daruju 850 mililitara krvne plazme razljutila je slovenskecentre za dobrovoljno davanje krvi i povrijedila nacionalni ponos jeri Slovenija polovicu potreba za krvnom plazmom nabavlja nameđunarodnom tržištu.
LJUBLJANA,25. studenoga(Hina) - Praksa jedne austrijske tvrtke koja je Slovencima nudila 20 eura i besplatno parkiralište ako za boravka u Grazu daruju 850 mililitara krvne plazme razljutila je slovenske centre za dobrovoljno davanje krvi i povrijedila nacionalni ponos jer i Slovenija polovicu potreba za krvnom plazmom nabavlja na međunarodnom tržištu.

Slovenski Crveni križ u četvrtak je pozvao vladu da se pobrine da se dobrovoljno davanje krvi i krvnih preparata zadrži na nekomercijalnim temeljima, što znači da ono i dalje bude dobrovoljno, anonimno i besplatno. Osuđena je praksa austrijskog "Baxtera" koji je u nekim dijelovima Slovenije u zadnje vrijeme lecima i oglašavanjem nudio novac za davanje krvne plazme.

Ta tvrtka je slovenske darivatelje krvi mamila obećanjem da davanjem krvne plazme u njihovu centru u Grazu mogu godišnje zaraditi 1.000 eura, ali se komercijalna strana maskirala tvrdnjom kako je riječ o humanitarnom potezu i da se novac (i besplatno parkiralište, te mogućnost čuvanja djece u vrijeme uzimanja plazme) nudi samo kao kompenzacija "za izgubljeno vrijeme".

Jedini uvjet za davanje plazme u Baxterovu centru u Austriji je da darovatelj ima od 18 do 60 godina, te da mu tjelesna težina nije ispod 50 kilograma. Oglašivači tvrde da se oduzeta plazma vrlo brzo regenerira u organizmu i da postupak nema nikakvih neželjenih posljedica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙