FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski eurozastupnik o pregovorima Hrvatske i EU

LJUBLJANA,28. listopada(Hina) - Slovenski zastupnik u Europskomparlamentu Jelko Kacin izjavio je da je odluka o početku pregovoraHrvatske s Europskom unijom bila iznenađujuća iako ju treba pozdravitite ocijenio da će pregovori za punopravno članstvo biti dugotrajni.
LJUBLJANA,28. listopada(Hina) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je da je odluka o početku pregovora Hrvatske s Europskom unijom bila iznenađujuća iako ju treba pozdraviti te ocijenio da će pregovori za punopravno članstvo biti dugotrajni.

"Bojim se da Hrvatska još ne shvaća i nije spremna uvažiti zahtjeve potrebne da se zatvori 35 poglavlja u pregovorima", rekao je Kacin u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od petka.

Po njegovim riječima Hrvatska bez "izručenja generala Gotovine" ne može riješiti osjetljiva pitanja na području funkcioniranja pravne države i ljudskih prava, uključujući i povratak izbjeglica, a čeka je i niz vrlo zahtjevnih kompromisa koje mora napraviti na području ekonomije.

"Odluka o početku pregovora Hrvatske s Europskom unijom bila je neočekivana, ali tu je odluku donijela Carla del Ponte, a njene se odluke ne komentiraju nego primaju na znanje", rekao je Kacin koji je odnedavno i predsjednik slovenskih liberalnih demokrata, najjače oporbene stranke u parlamentu.

Kacin je u Europskom parlamentu izvjestitelj frakcije europskih liberala i demokrata (ALDE) za Srbiju i Crnu Goru, pa je u razgovoru za isti list procijenio i spremnost te državne zajednice da zaključi pregovore s EU o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kacin je procijenio da bi se to moglo dogoditi u godini dana, ali pod uvjetom da SiCG "nauči lekciju" oko rasprave o stanju u Vojvodini koja je nedavno vođena u Bruxellesu. Ta diskusija ne ide na ruku Beogradu, no vjerujem da će se iz poruka znati naučiti kako bi izvješće bilo pozitivno, rekao je Kacin za ljubljanski "Dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙