FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati i Crkva o prijedlogu novog zakona o trgovini

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Sindikati i Katolička crkvarazličito reagiraju na Vladin prijedlog novog zakona o trgovini, kojimse rad nedjeljom bitno ograničava, ali ne i potpuno zabranjuje.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Sindikati i Katolička crkva različito reagiraju na Vladin prijedlog novog zakona o trgovini, kojim se rad nedjeljom bitno ograničava, ali ne i potpuno zabranjuje.

Četiri sindikalne središnjice protive se zabrani rada nedjeljom. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata javnih službi, Udruga radničkih sindikata Hrvatske i Sindikat usluga UNI-CRO kažu da umjesto toga treba osigurati poštivanje Zakona o radu i kolektivnih ugovora, tj. da se rad nedjeljom dodatno plati a radnik ima pravo na slobodni dan u tjednu.

Kontraproduktivno je zabraniti rad nedjeljom u zemlji s gotovo 20-postotnom stopom nezaposlenosti, kada ima i onih kojima odgovara rad nedjeljom, pa čak i subotom i blagdanom, napominje predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović.

Sindikat trgovine Hrvatske (STH), koji je zajedno sa Crkvom najupornije tražio zabranu rada nedjeljom, podupire prijedlog novog zakona, iako nije potpuno zadovoljan.

"Podržat ćemo prijedlog ako se prihvati naš zahtjev da se zabrani rad i privatnim pekarnicama, koje predstavljalo nelojalnu konkurenciju, a inače su najveće leglo rada na crno", rekla je predsjednica STH-a Ana Knežević.

Bitno nam je da se taj problem nekako riješi na nacionalnoj razini, kaže Knežević, jer to se ne može učiniti na razini 547 gradova i općina.

Stajalište četiriju središnjica koje se protive zabrani rada nedjeljom Ana Knežević pak ocjenjuje "salonskom raspravom koja nema veze sa stvarnošću".

Hrvatska udruga sindikata zalaže se za zabranu rada nedjeljom, a iznimka je moguća jedino u službama čiji rad je neophodan za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Ivan Milovčić ocjenjuje da i prijedlog novog zakona ugrožava kulturu slobodne nedjelje, za što nema nikakva opravdanja.

Po njegovim riječima, razlozi protiv predloženih rješenja su antropološki, pravni i ekonomski - narušila bi se stabilnost obitelji, a zakon bi bio u suprotnosti s drugim zakonskim aktima te ugovorom između Hrvatske i Svete Stolice. Nema ni ekonomskih opravdanja za takvo rješenje, jer pokazatelji govore da je rad nedjeljom kontraproduktivan.

Primjedbe da i Crkva radi nedjeljom Milovčić smatra smiješnim, jer postoje poslovi u interesu općeg dobra koje jednostavno treba obavljati.

"Crkva nema ništa protiv toga da nedjeljom rade službe koje su prijeko potrebne za normalan tijek života".

Odbacio je tvrdnje kako Crkva vodi kampanju za neradnu nedjelju iz svojih razloga naglasivši da Crkva ima legitimno pravo reći svoje mišljenje u ime ljudi koje predstavlja i na osnovi socijalnog nauka koji zastupa.

Caritas će podrobno proučiti prijedlog te Vladi dostaviti svoje primjedbe, najavio je Milovčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙