FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Dubrovačka vlastela između roda i države" Ćosića i Vekarića

ZAGREB, 21. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga "Dubrovačka vlastela izmeđuroda i države - Salamankezi i sorbonezi" povjesničara Stjepana Ćosićai Nenada Vekarića, koja je danas predstavljena u Hrvatskom državnomarhivu u Zagrebu, priča je o raskolu dubrovačke vlastele u 17. i 18.stoljeću.
ZAGREB, 21. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga "Dubrovačka vlastela između roda i države - Salamankezi i sorbonezi" povjesničara Stjepana Ćosića i Nenada Vekarića, koja je danas predstavljena u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, priča je o raskolu dubrovačke vlastele u 17. i 18. stoljeću.

Autori obradbu jedinstvena političkog fenomena stroga staleškog monopola vlasti u Dubrovačkoj Republici počinju Velikom zavjerom u 17. stoljeću i početkom dugotrajna raskola patricijata, koji su pokazali sve unutarnje slabosti tog sustava vlasti, rekla je recenzentica Zdenka Janeković-Roemer.

Po njezinoj ocjeni Ćosićeva i Vekarićeva analiza metodološki je zanimljiva i višeslojna, provedena na razini staleža, roda, obitelji, pojedinca, vanjske politike, ali i svakodnevna života.

Uz zapisnike dubrovačkih vijeća te Acta et diplomata, kojima su se služili i njihovi preteče, Ćosić i Vekarić temelje svoje zaključke i na drugim izvorima kao što su matice, bračni ugovori i oporuke. Njihove tablice i grafikoni jasno pokazuju omjere snaga u vijećnici, što je omogućilo da se na problem Velike zavjere i iz nje proizišla raskola vlastele gleda potpunije, rekla je Roemer.

Autori Veliku zavjeru tumače kao "dubrovački odjek političkih zbivanja u kojima je začeta koncepcija europskog orijentalizma s istočnim pitanjem kao središnjom političkom sastavnicom".

Po mišljenju recenzentice autori su u knjizi donijeli i vrlo zanimljivu raščlambu Gunudulićeve "Dubravke" i "Osmana", te Palmotićeva "Pavlimira". U poetsko-alegorijskoj simbolici "Dubravke" krije se okorjeli politički realizam, a "Osman" obuhvaća širok plan svjetski važnih zbivanja, ali je u svojoj biti to spjev o Dubrovniku.

Bogato ilustrirana i opremljena knjiga "Dubrovačka vlastela između roda i države - Salamankezi i sorbonezi" podijeljena je na dvije cjeline - Raskol dubrovačkog patricijata, te Rodovi, casate, pojedinci, a na kraju je pregled izvora i literature.

Knjigu je objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙