FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić i Piršić: proglasiti Jadransko more posebno osjetljivim područjem

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Saborski zastupnik HSP-a TončiTadić i predsjednik udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić zauzeli su sedanas za što hitniju provedbu projekta proglašenja Jadranskog moraposebno osjetljivim područjem.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić i predsjednik udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić zauzeli su se danas za što hitniju provedbu projekta proglašenja Jadranskog mora posebno osjetljivim područjem.

Time bi napokon prestali rizici da se Jadranskom moru nametnu štetni projekti kao što je to bila "Družba Adria", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da je Hrvatska zbog čista mora predodređena da pokrene i vodi takvu inicijativu i da u nas bude ustanovljen centar za zaštitu Jadrana. Dodao je da se na tekućoj sjednici Hrvatskog sabora očekuje da će konačno biti odbačen projekt "Družba Adria", pošto ga je nedavno odbacila i Komisija za procjenu utjecaja na okoliš tog projekta.

Piršić je istaknuo da će taj štetan projekt biti potpuno odbačen kad hrvatska Vlada pošalje dopis madžarskoj vladi da odustaje od Sporazuma o "Družbi Adriji".

I Tadić i Piršić drže da je pravi cilj toga projekta bio povećati ruski utjecaj na Jadranu.

Tadić je podsjetio da je Klub zastupnika HSP-a 14. studenoga u saborsku proceduru uputio prijedlog zaključka Hrvatskog sabora o inicijativi za proglašenje Jadranskog mora posebno osjetljivim morskim područjem te da u veljači o tome očekuje raspravu.

Tadić je naveo da taj prijedlog obvezuje Vladu da pokrene međunarodnu diplomatsku inicijativu, odnosno da što prije sazove jadransku konferenciju (konferenciju svih europskih zemalja) i s nje uputi zajedničko usklađeno stajalište i zahtjev Međunarodnoj pomorskoj organizaciji. Rekao je da se u Europskoj uniji sve više proglašavaju posebno osjetljiva morska područja. Tako je 2005. to učinjeno za Baltik na zajednički zahtjev svih zemalja koje izlaze na to more, 2004. na prijedlog Španjolske za Kanarsko otočje, te za dijelove mora uz europsku atlantsku obalu na prijedlog više zemalja članica EU-a.

Tadić je rekao da će proglašenje Jadrana posebno osjetljivim morskim područjem biti lakše što prije stupe na snagu zaštitni ekološki pojasi susjednih zemalja jer bi to olakšalo nadzor mora. Rekao je da Hrvatska ima svoj gospodarski pojas, ali ga ne provodi, i zato Klub HSP-a traži da se reaktivira barem njegov ekološki dio.

Predsjednik "Eko Kvarnera" Vjeran Piršić rekao je kako može potvrditi vijest da ruske naftne tvrtke odustaju od otvaranja novoga transportnog pravca kroz Jadran provedbom "Družbe Adrije" te kako smatraju da je na tu odluku ključno utjecala najavljena gradnja naftovoda dužine 4000 kilometra prema Pacifiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙