FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Referentni laboratorij za ptičju gripu u Weybridgeu u Velikoj Britaniji potvrdio je danas da je kod šest labudova s ribnjaka Grudnjak utvrđen visokopatogeni virus H5N1, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predstavnik Centra za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu Vladimir Savić. Savić je danas još jednom apelirao na hrvatske uzgajivače peradi da perad drže u zatvorenom.

NAŠICE - Po naputku Kriznog stožera za suzbijanje ptičje gripe, danas od 11 sati veterinarski timovi počeli su na našičkom području uzimati uzorke krvi peradi za analizu na virus ptičje gripe i to u selima koja se nalaze uz naselja Lađansku, Lilu, Ribnjak i Lipine gdje je uništeno 7307 komada peradi. Akcija obuhvaća četiri sela - Velimirovac, Klokočevce, Našičku Breznicu i Jelisavac. Na ulazima i izlazima iz svih sela, u kojima je jučer uništavana peradi, nastavlja se kontrola vozila kako bi se spriječio promet peradi.

BRIJUNI - Sukladno preventivnim aktivnostima i na Brijunima se ovih dana provode pojačane mjere za sprječavanje širenja ptičje gripe, priopćeno je iz Ureda ravnatelja Nacionalnog parka "Brijuni". Navodi se da su na području Nacionalnog parka "Brijuni" zabilježene 143, većinom migratorske, vrste ptica, a najbrojnije su divlje patke, patke kreketaljke, zviždare, žličarke, liske crnokrile i prutke. U prostoru gdje obitavaju fazani i papige od jučer su pojačane dezinfekcijske barijere, a dezinficiraju se i sva vozila koja na otok stižu trajektom. Ujedno, na području Nacionalnog parka na Velom i Malom Brijunu te na ostalim manjim otocima brijunskog arhipelaga, kao i u akvatoriju, provodi se pojačan nadzor.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić najavila je danas da će njeno Ministarstvo poštovati mišljenje struke, odnosno Komisije koja je sinoć odbacila studije utjecaja na okoliš projekta Družba Adria. Napominje ipak kako bi možda bilo dobro da je studija išla na javnu raspravu, jer bi tako i građani mogli reći što o njoj misle.

ZAGREB - Udruga "Eko Kvarner" izrazila je danas zadovoljstvo jučerašnjom odlukom Komisije za procjenu utjecaja na okoliš projekta "Družba Adria" koja je tu studiju odbacila, ali ističe da to još ne znači i formalni kraj tog projekta. Predsjednik "Eko Kvarnera" Vjeran Piršić na današnjoj konferenciji za novinare pojasnio je da to ne znači kraj projekta "Družba Adria" jer, kako je rekao, očekuje da će se jedan od nositelja tog projekta - Jadranski naftovod (JANAF) žaliti i pokrenuti spor pred Upravnim sudom. Ipak, dodao je, kako je vrijeme da uprava JANAF-a prizna poraz i shvati da se uz ovakav otpor građana ne može očekivati realizacija sporazuma koji je štetan za Hrvatsku.

ZAGREB - Hrvatska ekonomska politika kratkoročno bi morala postići stabiliziranje vanjske zaduženosti na razini od 83 posto BDP-a, ali njen bi cilj trebao biti smanjenje vanjskog duga na razinu od 70 posto BDP-a do 2010. godine, rekao je danas savjetnik Predsjednika Republike za gospodarstvo Dubravko Radošević na međunarodnom znanstvenom skupu "Izvoz kao temelj strategije razvoja hrvatskog gospodarstva", u organizaciji tvrtke RIFIN. Radošević je ukazao na nužnost promjene ekonomske politike, na način da njen temelj postane upravo izvoz.

OSIJEK - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas u Osijeku kako njegova stranka surađuje sa Sanaderovom Vladom na pitanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali ne i na unutarnjim pitanjima, gdje se SDP "ne slaže s politikom Sanaderove Vlade i, posebice, učinicima te politike". Na konferenciji za novinare u osječkom sjedištu stranke Račan je rekao kako SDP "nudi alternativu HDZ-ovoj politici" te je najavio da će politika SDP-a idućih tjedana i mjeseci biti "konkretnija i udarnija".

ZAGREB - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić danas je otputovao, na poziv portugalske ministrice kulture Isabel Pires de Lima, na Konferenciju ministara kulture zemalja članica Vijeća Europe koja će se održati 27. i 28. listopada u portugalskom gradu Farou. Biškupić je, uoči odlaska, izjavio da se tom konferencijom obilježava završna proslava 50. obljetnice Europske kulturne konvencije te da će s drugim ministrima kulture potpisati Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o kulturnoj baštini i Deklaraciju Vijeća Europe o strategiji za razvoj interkulturalnog dijaloga.

ZAGREB - Ustavni sud danas je kao neosnovan odbio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o područjima županija, gradova i općina koji je Talijanska unija podnijela jer nazivi nekih istarskih gradova i naselja nisu ispisani dvojezično, odnosno i na talijanskom jeziku. Prijedlog Talijanske unije Ustavni sud nije prihvatio navodeći da dvojezične nazive pojedinih gradova i naselja svojim statutima uređuju lokalne jedinice, a ne Zakon čija se ocjena ustavnosti traži.

CAVTAT - Hrvatski je turizam na gotovo svim inozemnim tržištima tijekom ovogodišnje sezone zabilježio pozitivne rezultate, istaknuto je na današnjem radnom sastanku direktora inozemnim predstavništava Hrvatske turističke zajednice u Cavtatu, čime su počeli Dani hrvatskog turizma 2005. koje do 28. listopada uz pokroviteljstvo hrvatskog predsjednika i Vlade te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka organizira Hrvatska turistička zajednica. Do kraja rujna u Hrvatskoj je, po podatcima Hrvatske turističke zajednice, bilo 8 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja inozemnih gostiju, a najveća povećanja u odnosu na lani ostvarena su s francuskog, britanskog, skandinavskog, švicarskog, ruskog, mađarskog, nizozemskog i tržišta SAD-a.

SPLIT - Jubilarni 10. Međunarodni sajam SASO, koji objedinjava sajmove graditeljstva, drvne i metalne industrije, strojeva, obrtništva i elektrotehnike, svečano je otvoren danas na Žnjanu u Splitu. Riječ je o najvećem sajmu te vrste u Hrvatskoj, na kojemu ove godine ima 35 posto više izlagača nego lani, a u sljedeća tri dana održat će se više skupova domaćih i inozemnih gospodarstvenika. Na 750 izložbenih mjesta ove se godine predstavlja 1600 tvrtaka iz 12 zemalja Europe, te iz Kanade. Posebno mjesto na sajmu zauzimaju domaći obrtnici kojih se na 1650 četvornih metara predstavilo čak 159.

ZAGREB - U distribuciju na hrvatskom tržištu od sutra kreće novi poslovni tjednik pod nazivom "business.hr", a pratit će ga i istoimene internetske stranice, kao dio novog medijskog projekta švedske poslovne izdavačke kuće Bonnier Business Press te njihove hrvatske tvrtke-kćeri Dagens Industri Zagreb. Direktor izdavačke tvrtke Dagens Industri Zagreb Željko Šundov na današnjem je predstavljanju tog projekta kazao kako će do kraja ove godine list izlaziti u nakladi od 20.000 primjeraka. Pritom će oko polovice naklade biti u slobodnoj prodaji, na kioscima, dok bi se polovica trebala distribuirati putem pretplate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙