FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tetra Pak izbacuje ITX kemikalije iz upotrebe

STOCKHOLM, 24. studenog 2005. (Hina/AFP) - Švedska kompanija zaproizvodnju ambalaže za hranu Tetra Pak priopćila je da će prekinuti supotrebom kemikalije ITX u svojoj proizvodnji kartona za mlijeko i soknakon što je Nestle povukao s tržišta jednu vrstu mlijeka zanovorođenčad strahujući da je kontaminirano tom supstancom.
STOCKHOLM, 24. studenog 2005. (Hina/AFP) - Švedska kompanija za proizvodnju ambalaže za hranu Tetra Pak priopćila je da će prekinuti s upotrebom kemikalije ITX u svojoj proizvodnji kartona za mlijeko i sok nakon što je Nestle povukao s tržišta jednu vrstu mlijeka za novorođenčad strahujući da je kontaminirano tom supstancom.

"Tetra Pak se obvezao u rujnu eliminirati rizik od transgresije" ITX-a na formulu za novorođenčad, kazala je Patricia O'Hayer, glasnogovornica Tetra Paka. Dodala je da će kompanija sada ukloniti tu supstancu i iz ostalih proizvoda za pakiranje. "Promijenit ćemo ostatak naših proizvoda do kraja godine", kazala je.

Ta odluka uslijedila je nakon što je švicarski Nestle povukao u utorak jednu vrstu mlijeka za novorođenčad iz prodaje u Francuskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj zbog straha da je kemijski kontaminirano supstancom iz ambalaže.

Kemikalija ITX koristila se u tinti kojom se radio otisak na ambalaži na proizvodima koje je Tetra Pak proizveo u Nizozemskoj i kasnije uputio u Španjolsku, prije nego su distribuirani u tri preostale zemlje.

"Čim su nadležne vlasti identificirale prisutnost ITX u mlijeku za novorođenčad, Tetra Pak je zajedno s proizvođačima formula za novorođenčad poduzeo hitne mjere i prebacio se na procese ispisivanja upotrebom UV tinti", priopćila je švedska kompanija.

Dužnosnici Nestlea također su kazali da su promijenili proizvodni proces kako bi osigurali da kemikalija ne pronađe put do mlijeka.

"Tetra Pak ima dugu povijest pružanja sigurnog pakiranja. Mi uzimamo tu odgovornost vrlo ozbiljno", kazala je O'Hayer.

Europska komisija u međuvremenu je priopćila da je Europska agencija za sigurnost hrane procijenila da mlijeko za novorođenčad koje je Nestle povukao ne predstavlja "izravni rizik za zdravlje u pronađenim količinama i malo je vjerojatno da šteti genetskom materijalu stanica".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙