FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ericsson zasjao na europskim tržištima dionica

LONDON/FRANKFURT, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su blago porasle, a veći poticaj dobile su tehnološkedionice nakon što je švedski Ericsson objavio kupovinu dijelabritanskog Marconija.
LONDON/FRANKFURT, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su blago porasle, a veći poticaj dobile su tehnološke dionice nakon što je švedski Ericsson objavio kupovinu dijela britanskog Marconija.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,3 posto, na 5.192 boda. Frankfurtski DAX spustio se 0,2 posto, na 4.892 boda.

Dionice tehnološkog lidera Ericssona ojačale su dva posto po objavi da će kupovinu dijela poslovanja Marconija s mrežnom opremom platiti 2,1 milijardu dolara. Za toliko su ojačale i dionice te britanske tvrtke.

"To je pozitivno za Ericsson. Njime švedska kompanija ojačava svoje proizvode i prisutnost na tržištu na područjima gdje sada nije snažna", izjavio je analitičar SEB Asset Managementa, Johan Strandberg.

Neki analitičari kažu da je na europskim burzama završilo razdoblje korekcija koje je trajalo nekoliko zadnjih tjedana.

"Tako snažan pad cijena dionica otvorio je kratkoročne prilike za kupovinu", izjavio je Adrian Jarvis, čelnik strategije pri Morley Fund Managementu.

Najveće gubitnice bile su pak dionice naftnih kompanija, pri čemu su i one BP-a i one Royal Dutch Shella potonule gotovo jedan posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je ojačao 1,3 posto, završivši poslovanje na 13.280 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙