FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska, Bugarska i Rumunjska privlače ulagače zbog skorog ulaska u EU

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska, Bugarska i Rumunjskaprivlače ulagače zbog skorog ulaska u EU
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska, Bugarska i Rumunjska privlače ulagače zbog skorog ulaska u EU

HINA - Financijski servis

Ulagači se sve više okreću Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj u očekivanju njihova priključivanja Europskoj uniji, no neki su i dalje skeptični zbog slabog menadžmenta i ranjivosti u odnosu na stranu konkurenciju, piše agencija Bloomberg.

"Moramo se okrenuti istoku u nastojanju da zadržimo naše prinose po ulaganjima", rekao je Thomas Farthofer, koji upravlja investicijskim fondovima pri Bank Fuer Arbeit und Wirtschaft u Beču.

Ulagači poput Farthofera smatraju da će gospodarski rast u Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj nadmašiti onaj u bivšim ulagačkim zvijezdama kao što su Mađarska i Poljska, koje su se priključile EU u svibnju 2004., piše ta agencija.

EU, najveći svjetski trgovinski blok, cilja primiti Rumunjsku i Bugarsku u članstvo u 2007., a Hrvatsku u 2009. Priključivanje EU trebalo pri potaknuti lokalna gospodarstva i tržišta dionica kako se uklanjaju trgovinske barijere, ističe agencija.

Bloomberg napominje da je BET indeks rumunjskog tržišta dionica gotovo utrostručio svoju vrijednost od siječnja 2004. Hrvatski Crobex ojačao je 30 posto u 2005., te ide prema 7. uzastopnoj godini dobitaka, dok je bugarski Sofix indeks ojačao 33 posto.

Dionice u toj regiji i dalje su jeftine, smatra Vilim Klement, analitičar Erste Banke u Beču. Odnos cijene i zarade dionica 20 najvećih hrvatskih tvrtki na Zagrebačkoj burzi u prosjeku je 12,6 prema 14,1 koliko iznosi za mađarske, poljske i češke dionice, koji izračunava Bečka burza.

"Povijest se opet ponavlja", ustvrdio je za agenciju Bloomberg Tim Drinkall, koji upravlja investicijskim fondom Gustavus Capital Balkans. "Gospodarski rast u balkanskim zemljama nadmašit će onaj u državama srednje Europe, potpomognut EU proširenjem", dodao je.

Bugarski gospodarski rast ove bi godine trebao dosegnuti 5,5 posto, kao i iduće, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda. Ta organizacija procijenila je i da će hrvatsko gospodarstvo ostvariti stopu rasta iznad tri posto.

"Njihova nastojanja da se priključe EU prisiljavaju ih na gospodarsku reformu", izjavio je Jacob Grappengiesser, koji upravlja East Capital Asset Managementovim Balkan Fondom, u kojem ima otprilike 150 dionica kompanija iz tih država.

Ipak, neki ulagači su skeptični u vezi izgleda Rumunjske, Hrvatske i Bugarske. Matthias Siller, koji upravlja 1,2 milijardi eura vrijednim dionicama iz istočne Europe pri Raiffeisen Capital Managementu, tvrdi da su mnoge kompanije u tim zemljama skupe s obzirom na slabi menadžment i njihovu ranjivost u odnosu na strane konkurente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙