FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan izabrao Ahtisaarija da vodi pregovore o statusu Kosova

WASHINGTON/NEW YORK,1. studenoga(Hina) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annanizabrao je bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija da vodipregovore koji će odlučiti budući status Kosova.
WASHINGTON/NEW YORK,1. studenoga(Hina) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izabrao je bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija da vodi pregovore koji će odlučiti budući status Kosova.

Annan je u utorak pismeno obavijestio Vijeće sigurnosti o svojoj namjeri da Ahtisaarija imenuje za svog posebnog izaslanika koji će predvoditi pregovore o konačnom statusu Kosova.

"Ahtisaarijeve izvrsne pregovaračke vještine, dokazano čelništvo, prethodno iskustvo u Ujedinjenim narodima i poznavanje Balkana čine ga idealnom osobom za ovaj poduhvat", rekao je Annanov glasnogovornik Stephane Dujarric.

Bivši finski predsjednik vodio je UN-ove operacije nadziranja stjecanja neovisnosti Namibije i istočnog Timora. Bio je i izaslanik Europske unije na pregovorima sa bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem u rješavanju kosovske krize 1999. godine.

Vijeće sigurnosti je prošloga tjedna podržalo početak pregovora o budućem statusu Kosova nakon što su Sjedinjene Države i Europska unija upozorile da je status quo u ovoj pokrajini neodrživ.

Annan je u pismu također naveo da bi bivši glavni tajnik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Albert Rohan trebao biti Ahtisaarijev zamjenik.

Očekuje se da će Ahtisaari svoje sjedište uspostaviti u Beču, a na Kosovo doći krajem studenoga.

Annan je ranije izjavio da će pregovori uključivati i opciju moguće neovisnosti Kosova, što zagovaraju kosovski Albanci, ili autonomiju za što se zalaže Srbija.

Kosovo je još uvijek formalno dio Srbije, ali je pod upravom Ujedinjenih naroda.

Kosovski Albanci čine 90 posto od oko dva milijuna stanovnika pokrajine i žele punu neovisnost. Beograd želi da Kosovo ostane srpska pokrajina i nudi mu široku autonomiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙