FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapad daje rok Teheranu, Moskva će biti posrednik

MOSKVA, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska unija i SjedinjeneDržave odlučili su pružiti posljednji šansu Iranu i dodijelili suRusiji središnju ulogu posrednika u pokušaju uvjeravanja Teherana daodustane od osjetljivih nuklearnih tehnologija, naglašava ruski tisaku srijedu.
MOSKVA, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Europska unija i Sjedinjene Države odlučili su pružiti posljednji šansu Iranu i dodijelili su Rusiji središnju ulogu posrednika u pokušaju uvjeravanja Teherana da odustane od osjetljivih nuklearnih tehnologija, naglašava ruski tisak u srijedu.

"Sjedinjene Države i Europa odlučili su Moskvi prebaciti iranski predmet", stoji u naslovu dnevnog lista Nezavisimaja Gazeta.

"Europski i američki diplomati odlučili su dati Rusiji dodatno vrijeme da uvjeri Iran da odustane od osjetljivih tehnologija" i da prihvati pristupiti obogaćivanju u urana na ruskom teritoriju, dodaje list.

Diplomati su objavili u ponedjeljak i utorak da Sjedinjene Države i EU neće ovog tjedna tražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) slanje iranskog predmeta Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako bi dali Moskvi vremena da uvjeri Teheran da prihvati kompromis.

Početkom prosinca će se sastati europska trojka (Francuska, Njemačka i Velika Britanija), Rusija i Iran.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je zasada odbilo potvrditi susret u prosincu u Moskvi.

Predsjednik Vladimir Putin uspio je uvjeriti svog američkog kolegu Georgea Busha da "pruži Iranu posljednju šansu" i predložio mu je da se susret organizira u Moskvi, piše dnevni list Komersant.

Pregovori između EU-3 i Irana prekinuti su u kolovozu kada je Teheran najavio nastavak konverzije urana, što je prvi korak prema obogaćivanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙