FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prognani, izbjegli i iseljeni Bosanske Posavine traže reviziju Daytona

ZAGREB, 17. studenoga 2005. (Hina) - Zajednica prognanih, izbjeglih iiseljenih Bosanske Posavine traži reviziju Daytonskog sporazuma i noviustavnopravni ustroj Bosne i Hercegovine, istaknuo je na današnjojkonferenciji za novinare predsjednik Zajednice Mate Gogić.
ZAGREB, 17. studenoga 2005. (Hina) - Zajednica prognanih, izbjeglih i iseljenih Bosanske Posavine traži reviziju Daytonskog sporazuma i novi ustavnopravni ustroj Bosne i Hercegovine, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Zajednice Mate Gogić.

U ustavnopravnom pogledu BiH bi trebala biti integralno, demokratsko, tolerantno i pošteno ljudsko društvo bez entiteta ustrojena na kantonalnom načelu s visokim stupnjem gospodarske, kulturne i sigurnosne autonomije, u kojem će sva tri naroda biti ravnopravna, naglasio je Gogić. Po njegovom sudu nedostatak daytonskog Ustava BiH u Anexu IV je uspostava nelogične asimetrične i potpuno nefunkcionalne države od dva entiteta i tri konstitutivna naroda što je dovelo do nacionalnih netrpeljivosti i gaženja ljudskih prava.

Jedan od tih entiteta stvoren je na zločinu i kao takav i danas postoji, a njegovi akteri izbjegavaju sud pravde i odgovornost za izvršeni genocid, urbicid, kulturocid i ekocid. Daytonski mirovni sporazum omogućio je zaustavljanje rata, ali je u BiH trebalo ukinuti tri nacionalne vojske i formirati jedinstvenu mješovitu policiju, jer su izvor nacionalne netrpeljivosti, smatra Gogić.

Dopredsjednik Izvršnog odbora Zajednice Berislav Andrijević smatra da je deset godina agonije prognanika i izbjeglica dovoljno dugo razdoblje da se shvati kako Republika srpska ne može opstati na teritoriju BiH i stoga energično zahtijeva ukidanje oba entiteta i Republike srpske i Federacije. Republika srpska ne pokazuje ni malo spremnosti na poštivanje dijelova Daytonskog sporazuma koji govore o ravnopravnosti i konstitutivnosti svih naroda na cijelom području BiH. Takav stav izražava i u ovim pregovorima oko izmjene Daytona, rekao je Andrijević i dodao da se o svemu može razgovarati, ali ne i o daljnjem postojanju RS i Federacije nakon 'novog' Daytona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙