FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: 10 godina nakon Daytona još se traga za 14.000 nestalih

SARAJEVO,22. studenog 2005.(Hina) - Deset godina nakon potpisivanjaDaytonskog sporazuma još se ništa ne zna o sudbini 14.000 osoba kojese vode kao nestale tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a ta zemlja dodanas nije dobila ni jedinstven popis nestalih i identificiranih,upozorili su u utorak sudionici sastanka Radne skupine za nestaleosobe na području BiH koji je održan u Sarajevu.
SARAJEVO,22. studenog 2005.(Hina) - Deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma još se ništa ne zna o sudbini 14.000 osoba koje se vode kao nestale tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a ta zemlja do danas nije dobila ni jedinstven popis nestalih i identificiranih, upozorili su u utorak sudionici sastanka Radne skupine za nestale osobe na području BiH koji je održan u Sarajevu.

Ova radna skupina čiji rad koordinira Međunarodni crveni križ (ICRC) utemeljena je nakon rata kao multilateralni forum za razmjenu informacija o sudbini nestalih te za informiranje o postignutom napretku a uz predstavnike tijela vlasti iz BiH te međunarodne zajednice čine ga i predstavnici vlada Hrvatske odnosno Srbije i Crne Gore.

Hrvatsko izaslanstvo na 18. je sjednici ovog tijela predvodio pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Ivan Grujić.

Zamjenik predsjednika Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH Marko Jurišić podsjetio je na konferenciji za novinare kako je više od 27 tisuća osoba prijavljeno kao nestalo tijekom rata u BiH.

Najmanje osam tisuća ih tek treba pronaći u masovnim ili pojedinačnim grobnicama dok identifikaciju čekaju posmrtni ostaci šest do sedam tisuća osoba koji su dosad ekshumirani i čuvaju se u posebnim skladišnim prostorima.

Nastojeći utvrditi sudbinu svih nestalih forenzičari su u BiH dosad ekshumirali 580 masovnih grobnica a najveća je bila ona na Crnom vrhu kod Zvornika u istočnoj Bosni gdje je pronađeno 629 tijela.

Jurišić je istaknuo kako je nedopustivo to da se tijekom kaznene obrade nad počiniteljima ratnih zločina pa čak i na suđenjima takvim osobama nitko ne trudi od njih doznati podatke o masovnim grobnicama što bi bilo od ključnog značenja za proces traganja.

"Nama su potrebni podaci o masovnim i pojedinačnim grobnicama. Mi o tome jednostavno nemamo kvalitetne informacije", kazao je Jurišić podsjetivši kako traganje usporava i nepostojanje standardnog postupka koji bi vrijedio za cijelu zemlju.

BiH je ove godine dobio Institut za nestale osobe koji bi trebao objediniti postojeće institucije zadužene za rješavanje ovog pitanja no on još nije počeo funkcionirati.

Predsjednica izaslanstva ICRC za BiH Marianne Gasser najavila je u utorak kako je cilj i ove organizacije baš kao i Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) što prije osposobiti Institut za samostalno djelovanje i prenijeti na njega sve ovlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙