FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 12. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

SOPRON - Hrvatska i Mađarska na najvišem su stupnju riješili pitanje nacionalnih manjina koje mogu računati na pomoć svojih matičnih država, ocijenili su u subotu u mađarskom Sopronu hrvatski i mađarski predsjednici Stjepan Mesić i Laszlo Solym. Dvojica šefova država susrela su se u tom gradu uz austrijsku granicu u povodu Dana Hrvata, tradicionalne manifestacije hrvatske manjine koja živi u toj susjednoj zemlji. Predsjednik Mesić i Solym razmotrili su i hrvatsko pristupanje EU te bolje prometno povezivanje dviju država.

SUBOTICA - Predstavnici udruga obitelji nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore (SCG) pozvali su u subotu u Novom Sadu državna tijela triju zemalja da više surađuju i ubrzaju rad na pronalaženju preostalih nestalih osoba, prenosi agencija Beta. Ističući spremnost za zajednički rad oni su na zasjedanju Regionalne konferencije o nestalim osobama u Novom Sadu ocijenili da u regiji ne može biti stabilnog mira sve dok se ne pronađu sve nestale osobe i dok se ne kazne oni koji su počinili ratne zločine. U ratovima na prostoru bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 ljudi, a još se ne zna sudbina oko 20.000 nestalih osoba, rečeno je na konferenciji kako prenosi Beta. Osim udruga obitelji nestalih iz BiH, Hrvatske i SCG konferenciji prisustvuju predstavnici

KOPENHAGEN - Višečlano izaslanstvo Hrvatskog sabora koje predvodi saborski zastupnik Krešimir Ćosić, voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, doputovalo je u subotu u Kopenhagen na 51. jesensko zasjedanje toga tijela. Središnja su tema višednevnog zasjedanja koje traje do 15. studenog, kada će biti održana i plenarna sjednica, budućnost NATO-a i međunarodne vojne operacije. Domaćin je danski premijer Anders Fogh Rasmussen, a kao glavni govornici očekuju se turski premijer Recep Tayyip Erdogan, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, te predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Pierre Lellouche.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak ocijenio je neopravdanim zahtjev Hrvatske za odštetom za neisporučenu električnu energiju iz nuklearke Krško. Slovenski mediji u subotu pišu da je Hrvatska na međunarodnoj arbitraži za investicijske sporove Svjetske banke u Washingtonu inicirala arbitražu o dugu Slovenije od 53,7 milijuna američkih dolara. U još uvijek tajnom dokumentu, navode slovenski izvori, taj se iznos traži kao kompenzacija za neisporučenu struju iz nuklearke od lipnja 2002. godine pa do travnja 2003. Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak izjavio je da Hrvatska nema pravo na odštetu jer joj je obnova isporuke struje bila ponuđena, ali Hrvatska to nije prihvatila već se odlučila za uvoz jeftinije struje.

BRUXELLES - Predstavnici triju naroda u BiH iznijeli su u subotu u Bruxellesu posve različita viđenja budućih ustavnih promjena u toj zemlji. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se protivi "kozmetičkim promjenama ustava BiH jer su one uvijek do sada išle na štetu hrvatskog naroda". "Ne smije nam se dogoditi da ostanu dva entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH, s obzirom da su Hrvati u njoj građani drugog i trećeg reda", rekao je Čović novinarima u Bruxellesu gdje je u subotu počela trodnevna konferencija o ustavnim promjenama u BiH u organizaciji Europske komisije i američkog Instituta za mir.

LYON - Francuski policajci morali su upotrijebiti suzavac kako bi rastjerali skupinu mladih nasilnika koji su ih napali kamenjem u staroj jezgri grada Lyona, javlja AFP. Incidenti su izbili oko 17 sati i najmanje su dvije osobe uhićena. Ovo je prvi put otkako su izbili francuski urbani nemiri da je do nasilja došlo u samom središtu nekog grada. U Lyonu je na snazi odredba kojom se maloljetnicima zabranjuje kretanje od 22 sata navečer do 6 sati ujutro. U noći između petka i subote u Lyonu je zapaljeno 101 vozilo. Više stotina osoba sudjelovalo je u subotu i u nekoliko francuskih gradova u prosvjedima protiv nasilja.

KOPENHAGEN - Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo Kai Eide pozvao je u subotu u Kopenhagenu da Sjedinjene Države zadrže svoje vojne snage na Kosovu "onoliko dugo koliko bude potrebno", kako bi se zajamčila stabilnost pokrajine tijekom pregovora o njezinom konačnom statusu. Govoreći pred Parlamentarnom skupštinom NATO-a u glavnom gradu Danske, Eide je predstavio svoje izvješće o "krhkom" stanju na Kosovu, ocjenjujući "neophodnim" američku nazočnost unutar multinacionalnih snaga KFOR-a. Snage NATO-a također moraju ostati nazočne na Kosovu jer "nijedna druga organizacija u ovom trenutku ne može ponuditi jednaku stabilnost", rekao je Eide.

TEHERAN - Iran je u subotu odbacio kompromisni prijedlog da uran za svoj nuklearni program obogaćuje u Rusiji, inzistirajući da se to mora činiti na iranskom teritoriju. Šef iranske nuklearne agencije Golamreza Agazadeh sastao se u subotu s ruskim izaslanikom Igorom Ivanovim i nakon sastanka naglasio da će se "iransko nuklearno gorivo proizvoditi u Iranu". Njegova je izjava uslijedila dan nakon što su se pojavila izvješća da su Sjedinjene Države i Europska unija voljne prihvatiti kompromisni prijedlog prema kojem bi se Iranu dopustilo obogaćivanje urana u inozemstvu, pod strogom kontrolom, kako bi se osiguralo da iz tog procesa neće nastati atomska bomba.

DŽAKARTA - Policija u Indoneziji priopćila je u subotu da je uhitila 21 osobu, među kojima jednog Francuza, jednog Nizozemca i četiri Kineza, tijekom upada u tvornicu droge za koju drži da je jedna od najvećih u svijetu. Policija je tijekom tog upada u petak u Serangu, 60 kilometara zapadno od Džakarte, zaplijenila nekoliko tisuća tableta ecstasya i veliku količinu sirovina za proizvodnju droge. "To je treća najveća tvornica u svijetu. Prva je na otocima Fidji, a druga u Kini", rekao je šef mjesne policije. Predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono, koji je otišao u subotu u tvornicu, rekao je da ona može proizvesti milijun tableta ecstasya tjedno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙