FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Nova vlada položila prisegu

BERLIN, 22. studenog 2005. (Hina) - Polaganjem svečane prisege uBundestagu u utorak poslijepodne dužnost je preuzela novademokršćansko-socijaldemokratska vlada na čelu s kancelarkom AngelomMerkel.
BERLIN, 22. studenog 2005. (Hina) - Polaganjem svečane prisege u Bundestagu u utorak poslijepodne dužnost je preuzela nova demokršćansko-socijaldemokratska vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.

"Neka vas u obavljanju poslova uvijek vodi patriotska odgovornost", izjavio je njemački predsjednik Horst Koehler prilikom predaje svečanih povelja kancelarki i članovima vlade.

Njemački predsjednik rekao je pritom kako se nada da će nova vlada nastaviti započete reformske procese u zemlji.

"Dobro je da zemlju ponovno vodi stabilna vlada", zaključio je Koehler te je novom kabinetu zaželio "sreću, uspjeh i božji blagoslov".

U budućoj vladi bit će osam ministara iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), pet iz Kršćansko demokratske unije (CDU) te tri iz Kršćansko socijalne unije (CSU). Ministar vanjskih poslova postao je Frank Walter Steinmeier (SPD), ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble (CDU), gospodarstva Michael Glos (CSU), obrane Franz Josef Jung te financija Peer Steinbrueck (SPD).

Svečanu prisegu kancelarka i svi članovi budućeg kabineta osim dosadašnje i buduće ministrice pravosuđa Brigitte Zypries završili su riječima: "uz Božju pomoć". Te je riječi u svojoj prisegi 1998. izostavio i Gerhard Schroeder.

Angela Merkel primila je tijekom dana čestitke mnogih državnika, a među prvima je čestitao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

"Računam s nastavkom dobre suradnje", poručio je Putin u brzojavu Angeli Merkel.

Francuski predsjednik Jacques Chirac čestitao je njemačkoj kancelarki te izjavio da se nada da će Njemačka i Francuska "nastaviti zajedničke napore za stvaranjem boljeg i sigurnijeg svijeta".

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero naglasio je u čestitki njemačkoj kolegici da će odnosi Španjolske i Njemačke ostati "strateški važni" bez obzira na političko opredjeljenje osoba koje su na čelu ovih zemalja.

Nova njemačka kancelarka u srijedu putuje u prvi posjet Bruxellesu i Parizu, a u četvrtak je na programu susret s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙