FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libanon: Proslava godišnjice neovisnosti u sjeni sukoba s Izraelcima

BEJRUT , 22. studenog 2005. (Hina) - Libanonci su u utorak proslavilišezdesetdrugu godišnjicu neovisnosti od Francuske, prvi put bezprisutnosti stranih vojnih snaga na vlastitu teritoriju, no ipakzasjenjenu nastavkom napetosti na južnoj granici s Izraelom.
BEJRUT , 22. studenog 2005. (Hina) - Libanonci su u utorak proslavili šezdesetdrugu godišnjicu neovisnosti od Francuske, prvi put bez prisutnosti stranih vojnih snaga na vlastitu teritoriju, no ipak zasjenjenu nastavkom napetosti na južnoj granici s Izraelom.

Sedam mjeseci nakon što se i posljednji sirijski vojnik povukao iz Libanona, označivši na taj način kraj 22-godišnje sirijske vojne prisutnosti u toj zemlji, na bejrutskom Trgu slobode održani su vojna parada i mimohod ali u sjeni jučerašnjih sukoba pokreta Hezbollah i izraelske vojske, pri čemu je ozlijeđeno šest izraelskih vojnika, a četiri pripadnika Hezbollaha su poginula.

Proiranski orijentirani militantni pokret Hezbollah u ponedjeljak je napao uporišta izraelske vojske na farmama u Shebbi u regiji Ghajar, a Izraelci su odgovorili na napad. U toj najsilovitijoj akciji u posljednjih pet godina na izraelske vojne snage koje su okupirale dio južnog Libanona, Hezbollah je pokazao da ne kani položiti oružje.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz u utorak je upozorio da će Izrael "znati kako reagirati" ako libanonski Hezbollah nastavi bombardirati sjeverne izraelske granice.

"Eskalacija sukoba do koje je došlo u ponedjeljak poruka je obiju strana prisutnih u Libanonu - oporbene, koja podupire Siriju i protivi se Amerikancima, i druge protusirijske, koja podupire američke projekte u regiji", ocijenio je u kolumni u utorak arapski list Al-Qods al-Arabi.

Područje farmi u Shebbi malen je, bivši sirijski, planinski teritorij promjera 20 km koji su Izraelci okupirali kada i Golansku visoravan, no danas ga svojim drže Libanonci. Tako je u povodu današnje proslave libanonske neovisnosti, premijer Fuad Siniora istaknuo da je to područje "libanonsko".

Međutim, Ujedinjeni narodi spomenuto područje smatraju sirijskim.

U skladu s rezolucijom UN-a 1559 iz 2004., koja je omogućila povlačenje sirijskih trupa iz Libanona, zatraženo je razoružanje Hezbollaha i palestinskih naoružanih skupina te uspostava uprave Bejruta u cijeloj zemlji. No, predstavnici šijita, koji su odnedavno prisutni u sastavu vlade, spomenutu rezoluciju smatraju miješanjem u unutarnje stvari Libanona.

Osim s Izraelcima, napetosti su prisutne između Libanona i susjedne Sirije, posebno otkad je u UN-ovu izvješću Sirija prozvana kao krivac za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙