FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF prekinuo pregovore, Srbija riskira otpis dugova i ulaganja

BEOGRAD, 31. listopada 2005. (Hina/Dpa) - Međunarodni monetarni fond(MMF) priopćio je u ponedjeljak da je prekinuo ključne pregovore saSrbijom zbog sukoba oko monetarne i fiskalne politike Beograda.
BEOGRAD, 31. listopada 2005. (Hina/Dpa) - Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u ponedjeljak da je prekinuo ključne pregovore sa Srbijom zbog sukoba oko monetarne i fiskalne politike Beograda.

Pregovori, koji su trebali završiti sklapanjem sporazuma o milijardu dolara vrijednom standby aranžmanu, nastavit će se neizravno "na nužnoj razini", rekla je Piritta Sorsa, voditeljica misije MMF-a u Beogradu.

"Pregovori o konačnoj reviziji trogodišnjeg aranžmana nastavit će se oko neriješenih pitanja monetarne politike, strukture javne potrošnje i rasta plaća u državnim kompanijama", kazala je Sorsa.

MMF je također zabrinut zbog stope inflacije, za koju se očekuje da će doseći 17 posto ove godine, umjesto da bude ispod 10 posto koliko je Beograd planirao za ovu godinu, kazala je. Ostalo je nejasno hoće li pregovori sada završiti na vrijeme za odobrenje upravljačkog odbora MMF-a u prosincu.

Sklapanje tog gotovo milijardu dolara vrijednog aranžmana, koje je već bilo odgođeno na šest mjeseci, bilo je ključno za Srbiju zbog povezanosti s idućim velikim otpisom njezinog inozemnog duga.

Naime, implementacija aranžmana bila je povezana s drugim otpisom i to 15 posto ili oko 65 milijuna dolara duga Pariškom klubu. Taj klub kreditora ranije je otpisao 2,3 od 4,5 milijarde dolara koliko Beograd duguje.

Srbija, kojoj nedostaje gotovine i koja već plaća visoke kamate na međunarodnom tržištu kapitala zbog nedovršenih reformi i političke nestabilnosti, mogla bi biti pogođena neuspjehom pregovora s MMF-om, što bi moglo odaslati negativan signal ostalim ulagačima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙