FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka i MMF pozivaju na rezanje poljoprivrednih subvencija

WASHINGTON, 31. listopada 2005. (Hina/Dpa) - Čelnici vodećih svjetskihfinancijskih institucija, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnogfonda (MMF) pozvali su zemlje da ostave po strani uske interese utekućim pregovorima o liberalizaciji svjetske trgovine.
WASHINGTON, 31. listopada 2005. (Hina/Dpa) - Čelnici vodećih svjetskih financijskih institucija, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pozvali su zemlje da ostave po strani uske interese u tekućim pregovorima o liberalizaciji svjetske trgovine.

Uz prepirke između SAD-a, Francuske, Europske unije i zemalja u razvoju oko poljoprivrednih subvencija, runda trgovinskih pregovora započeta 2001. u Dohi u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) je na mrtvoj točki.

Zemlje u razvoju optužile su SAD i Europu za iskrivljavanje globalnih cijena poljoprivrednih proizvoda kroz financijsku potporu i ohrabrivanje svojih poljoprivrednika da prekomjerno proizvode, a to je pitanje u središtu tekuće runde trgovinskih pregovora.

SAD je ponudio značajna smanjenja poljoprivrednih subvencija ako će ih u tome pratiti i Europa. EU je pokušao napraviti protuponudu, ali Francuska, tražeći zaštitu svojih visoko subvencioniranih poljoprivrednika, odlučila je blokirati nastojanja Bruxellesa.

U nedjelju izvršni direktor MMF-a Rodrigo Rato i predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz objavili su zajedničku izjavu, bez imenovanja Francuske, u kojoj nagovaraju članice WTO-a da postignu napredak prema većim smanjivanjima subvencija.

"Određeni važan napredak postignut je u zadnjih nekoliko tjedana. Uspjeh sada zahtijeva od ključnih igrača da ostave po strani svoje uske interese, pokažu fleksibilnost i postignu ambiciozni rezultat iz Dohe koji svijet očekuje i treba. Ulozi su previsoki da bi se razmišljalo o neuspjehu", stoji u njihovu priopćenju.

Rato i Wolfowitz su kazali da poljoprivredni sektor ostaje i dalje pogođen trgovinskim iskrivljenjima koji kažnjavaju potrošače svugdje, i mnoge siromašne u zemljama u razvoju koji zarađuju od toga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙