FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o zajmu za projekt financiranja reforme sustava socijalne skrbi

ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Prijepodnevni dio današnjeg zasjedanjaHrvatski sabor zaključio je raspravom o predloženoj ratifikacijiUgovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projektfinanciranja reforme hrvatskog sustava socijalne skrbi.
ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Prijepodnevni dio današnjeg zasjedanja Hrvatski sabor zaključio je raspravom o predloženoj ratifikaciji Ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt financiranja reforme hrvatskog sustava socijalne skrbi.

Ratifikaciju su podržali svi klubovi i zastupnici, uvjereni da će zajam uvelike pomoći nužnoj reorganizaciji sustava socijalne skrbi.

Projekt socijalne reforme ukupno je vrijedan 45,6 milijuna eura - zajam Banke iznosi 31 milijun, švedska Agencija za međunarodni razvoj sufinancirala bi projekt s 1,6 milijuna eura, dok se hrvatska Vlada obvezuje u idućih pet godina osigurati 14 milijuna eura.

Rok otplate zajma je 15 godina s počekom od tri godine.

Cilj je projekta poboljšati sustav pružanja socijalnih usluga u Hrvatskoj, od prevencije preko povećanja kvalitete usluga, pa do reintegracije korisnika u zajednicu.

Kao osnovne komponente projekta navodi se jačanje informatičko-upravljačkog sustava socijalne skrbi te poboljšanje infrastrukture u ustanovama socijalne skrbi.

HDZ-ovi zastupnici Andrija Hebrang i Lucija Čikeš izrazili su uvjerenje da će spomenuti projekt osoviti na noge u zadnjih 15 godina posrnuli sustav socijalne skrbi, posebno omogućiti njegovu reorganizaciju.

Hebrang prioritetima smatra kategorizaciju socijalnih ustanova, kako se, kaže, ne bi više događalo da neke ustanove više koštaju od drugih, da neke imaju bolje, a neke lošije uvjete. Također, dodaje, nužno je izraditi registar korisnika te uvesti sustav nadzora.

Damir Kajin (IDS), uz potporu ratifikaciji, pita zašto su projektom obuhvaćene samo Vukovarsko-srijemska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija, tvrdeći da to otvara sumnju da će Vlada pomoći samo područjima u kojima je na vlasti HDZ.

Od tih ga je sumnji pokušala odvratiti Lucija Čikeš, rekavši da će se, uspije li pilot-projekt, on proširiti i na druge županije.

Davorko Vidović (SDP), pak, zamjera Vladi što o projektu nije bolje izvijestila javnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙