FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petersen: Neće biti referenduma za status Kosova

PRIŠTINA,21. studenoga(Hina) - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu SorenJessen-Petersen ocijenio je u ponedjeljak početak procesa za rješenjestatusa Kosova vrlo važnim korakom ka stabilizaciji zapadnog Balkana,ponovivši kako će nakon pregovora odluku o konačnom statusu donijetiVijeće sigurnosti UN-a te da neće biti nikakvog referenduma s tim uvezi.
PRIŠTINA,21. studenoga(Hina) - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen ocijenio je u ponedjeljak početak procesa za rješenje statusa Kosova vrlo važnim korakom ka stabilizaciji zapadnog Balkana, ponovivši kako će nakon pregovora odluku o konačnom statusu donijeti Vijeće sigurnosti UN-a te da neće biti nikakvog referenduma s tim u vezi.

Petersen je to izjavio na konferenciji za novinare u Prištini održanoj uoči dolaska glavnog pregovarača UN-a za status Kosova, bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, koji se očekuje kasno poslijepodne, čime i službeno počinje proces određivanja statusa Kosova.

"S početkom razgovora o statusu Kosova počinje rješavanje posljednjeg problema u ovom dijelu Balkana" ustvrdio je Jessen-Petersen. On nije želio prejudicirati rezultat predstojećih razgovora o statusu, ali je ponovio još jednom da će odluku o statusu donijeti Vijeće sigurnosti UN-a te je isključio svaku mogućnost održavanja referenduma o statusu Kosova bilo na Kosovu ili u Srbiji, s obzirom da je to u suprotnosti s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti.

Civilni upravitelj UN-a je kazao kako je UNMIK-u je poznato da s obje strane postoje ljudi koji misle da putem sile mogu riješiti problem statusa istaknuvši kako će KFOR, UNMIK i strukture sigurnosti odgovoriti na bilo kakvu provokaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙