FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 1. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

DEN HAAG/ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio je u utorak da je "predmet Ademi - Norac" s današnjim danom službeno prebačen Hrvatskoj. "Danas 1. studenoga 2005. ICTY je predmet Rahim Ademi i Mirko Norac službeno prebacio Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju suda. Vijeće za prepuštanje predmeta Haaškog suda nacionalnim pravosuđima je odluku o ustupanju suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu hrvatskom pravosuđu donijelo 14. rujna ove godine. Pritom je Tužiteljstvu ICTY-a odredilo rok od 30 dana da državnom odvjetniku RH preda sve podupiruće materijale uz optužnicu te druge dokazne materijale. Nakon što je predaja tog materijala dovršena, vijeće je danas objavilo da je predmet i službeno prebačen Hrvatskoj. To je prvi predmet s osobama protiv kojih je Haaški sud podigao optužnice koji je prepušten Hrvatskoj, i jedini, od 10 ukupno predloženih za ustupanje, za koji je Tužiteljstvo ICTY-a zatražilo da bude prebačen u Hrvatsku.

MOSTAR - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić, usprotivio se uspostavi trećeg većinskog hrvatskog entiteta u BiH rekavši kako se trećim entitetom ne bi mogao zaštiti interes Hrvata, posebice u Bosni. "Treći entitet bi bio vrlo malen i ne bi doprinio jednakopravnosti Hrvata u BiH", rekao je u ponedjeljak kasno navečer Đapić u izjavi za Televiziju Federacije BiH. Đapić je također upozorio kako je nemoguće očekivati da bi na formiranje trećeg entiteta pristale Sjedinjene Američke Države kao glavni kreator Daytonskog sporazuma. Po Đapićevu shvaćanju, međunarodnoj zajednici bilo bi prihvatljivije ukidanje Republike Srpske, nego inzistiranje na uspostavi trećeg entiteta u BiH. HSP se, naglasio je Đapić, zauzima za kantonizaciju BiH.

SARAJEVO - Trojica bosanskih Srba uhićena su u ponedjeljak u Bijeljini pod sumnjom da su 1992. godine počinili ratne zločine na području Brčkog, objavio je u utorak sarajevski Dnevni avaz. List navodi kako je policija Republike Srpske uhitila Kostu Kostića, Miloša Miloševića i Rasu Simića, te da ih je odmah predala pravosuđu distrikta Brčko koji je i raspisao tjeralicu. Prema navodima Avaza ova trojica sumnjiče se da su odgovorni za 19 ubojstava, uključujući tu i ubojstvo jedne starice od 90 godina. Policija i tužiteljstvo distrikta Brčko nisu službeno potvrdili ove navode.

BEOGRAD - Bivši pripadnik Službe državne sigurnosti iz Beograda, danas vlasnik privatne detektivske agencije, Božidar Spasić tvrdi da su u akciji likvidacije Stjepana Đurekovića, hrvatskog političara ubijenoga 1983. godine u Njemačkoj, sudjelovali pripadnici beogradskog podzemlja, po nalogu tadašnjeg vrha UDBE. "Svi koji su izveli akciju sada su mrtvi. Tu su, pored Đorđa Boškovića Giške, sudjelovali i Željko Ražnatović Arkan, Ranko Rubežić, Dragan Malešević Tapi i Dragan Joksić Joksa", tvrdi Spasić u izjavi "Politici" od utorka.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u utorak je izložio drugi dio svog plana za rješenje budućeg statusa Kosova u kojemu je u šest točaka iznio prijedloge za rješenje položaja i prava srpske manjine u toj pokrajini. "Bitan element političkog rješenja kosovskog problema je položaj srpske manjine na Kosovu kojoj treba osigurati sigurnost i odgovarajući stupanj autonomije", navodi Drnovšek u pismu koje je tim povodom u ponedjeljak uputio predsjednicima država kontaktne skupine za Kosovo, patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Pavlu, visokom povjereniku za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Javieru Solani i glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu. Kako je u priopćenju za javnost naveo Drnovšekov kabinet, slovenski predsjednik ocjenjuje da je ključ za rješenje položaja srpske manjine definiranje eksteritorijalnog statusa za njihove najveće spomenike na Kosovu, a to bi trebala definirati Srpska pravoslavna crkva.

MOSKVA - Novi slučaj virusa ptičje gripe H5N1 koji je potencijalno opasan za ljude, otkriven je na farmi peradi u jednom selu na Uralu, objavilo je u utorak rusko ministarstvo poljoprivrede. "Laboratorijske analize su potvrdile u ponedjeljak nazočnost virusa H5N1 u selu Šatrovo", gdje je pronađeno 13 komada uginule peradi, rekao je Nikolaj Vlasov zamjenik direktora veterinarske kontrole. Pobijen je cijeli uzgoj, 138 kokoši i 18 pataka, dodao je.

DAMASK - Sirija je u utorak objavila da je UN-ova rezolucija kojom joj se naređuje potpuna suradnja u istrazi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja "vrlo negativna" prema njoj, posebice zato jer je usvojena jednoglasno. "Smatramo rezoluciju vrlo negativnom prema Siriji a kako je usvojena jednoglasno to je čini još problematičnijom", objavilo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova. "Ona optužuje u velikoj mjeri i prihvaća pretpostavke UN-ovog istražitelja Detleva Mehlisa koje mi smatramo neobjektivnima i neprijateljskima", dodaje se u priopćenju sirijskog ministarstva,.

ZANZIBAR - Zanzibarska glavna oporbena stranka Građanska ujedinjena fronta (CUF) objavila je u utorak da je njen kandidat Seif Sharif Hamad pobijedio na predsjedničkim izborima na tom tanzanijskom poluautonomnom otočju. "Unatoč masovnim pokušajima pljačke naši rezultati pokazuju da je naš predsjednički kandidat pobijedio s jako malom razlikom", kazao je Ibrahim Lipumba, nacionalni predsjednik CUF-a. Podaci kojima raspolaže CUF, a koje su potvrdili diplomati i izborni promatrači, pokazuju da je Seif Sharif Hamad osvojio 50,63 posto glasova dok je kandidat vladajuće stranke osvojio 49,37 posto glasova.

BIŠKEK - Najmanje 20 zatvorenika ubijeno je u utorak u pobuni zatvorenika u četiri zatvora u Kirgistanu koji su se sukobili s policijom, javile su agencije. "Nakon specijalnih operacija ovog jutra, više od 20 zatvorenika je ubijeno", doznaje se od neimenovanog izvora u zatvorskoj upravi Kirgistana. Prema tom dužnosniku, pobune su izbile u četriri kirgiška zatvora, a zatvorenici zatvora broj 1. u Biškeku prerezali su vene i tražili dolazak predstavnika zaštite ljudskih prava. Neposredan povod za pobunu bilo je prebacivanje jednog mafijaškog šefa u drugi zatvor. Pobuna u četiri zatvora izbila je praktički istovremeno jer su zatvorenici koordinirali akciju pomoću mobilnih telefona.

ISLAMABAD - Potres koji je 8. listopada pogodio sjever Pakistana usmrtio je više od 57.000 ljudi, prema novoj bilanci koju je u utorak objavio premijer Shaukat Aziz. Premijer nije iznio nove podatke o ranjenima, a prema prethodnoj bilanci ranjeno je 77.000 ljudi. Više od 57.000 ljudi je poginulo i više tisuća je ranjeno u potresu, koji je ostavio puno siročadi i udovica, rekao je Aziz pred Parlamentom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙