FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4.30 sati.
ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4.30 sati.

ZAGREB - Pjesnik i akademik Dragutin Tadijanović danas navršava 100 godina. Predsjednik Republike Stjepan Mesić uručit će mu odlikovanje na svečanoj ceremoniji u Uredu predsjednika, a svečana proslava Tadijina 100. rođendana u organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport održat će se večeras u Hotelu Westin. U njegovu čast jučer je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala svečanu sjednicu, a u Vladi je za slavljenika primanje priredio premijer Ivo Sanader.

ZAGREB/KARLOVAC - Prva gardijska brigada "Tigrovi", jedna od najslavnijih postrojba Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, obilježava danas 15. obljetnicu ustroja. "Tigrovi" su svoj ratni put počeli na tzv. krvavi Uskrs 31. ožujka 1991. na Plitvicama, kad su se sukobili sa srpskim teroristima i kad je poginuo prvi hrvatski branitelj Josip Jović. Tijekom Domovinskog rata u obrani Domovine sudjelovalo je oko 11 tisuća pripadnika Prve gardijske brigade. Poginulo ih je 365, a nestalo ih je 11. Od 1.711 ranjenih 29 su stopostotni invalidi. U srpskim logorima bio je zatočen 201 pripadnik Tigrova. Program proslave obljetnice počinje polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulima u vojarni "Croatia" u Zagrebu, a nastavlja se svečanošću u Karlovcu.

OPATIJA - Danas u Opatiji počinje 10. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom na kojem će sudjelovati oko 300 osoba s invalidnošću iz cijele Hrvatske i 15 izaslanstava osoba s invaliditetom iz Europe. Raspravljat će o poštivanju različitosti i jednakosti osoba s invaliditetom kao ljudskog prava.

ZAGREB - Knjiga "Srpske teme - komparatistika srodnih književnosti" Franje Grčevića, dugogodišnjeg profesora srpske književnosti na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sada u mirovini, predstavljena je sinoć u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta u Zagrebu, u čijem je izdanju knjiga i objavljena. U knjizi je objavljeno dvadesetak Grčevićevih književno-povijesnih i komparatističkih tekstova napisanih između 1960. do 2000. u kojima je, kako je rečeno, predstavljen odnos realizma i modernizma u srpskoj književnosti, te odnos južnoslavenskih književnosti.

ZAGREB - Knjiga novinara Ivice Radoša "Tuđman izbliza - Svjedočenja suradnika i protivnika", objavljena u izdanju zagrebačkog nakladnika Profil Internationala, predstavljena je sinoć u Zagrebu. Knjiga intervjua "Tuđman izbliza - Svjedočenja suradnika i protivnika" (240 str.) presjek je, kako napominje nakladnik, prijelomnih godina hrvatske povijesti i svjedočanstvo o tome kako se, u nepovoljnim povijesnim okolnostima, branila i stvarala Republika Hrvatska. O knjizi su govorili novinar Jutarnjeg lista Davor Butković, bivši ministri Andrija Hebrang i Davor Štern te urednik knjige Tvrtko Jakovina.

ZAGREB - Prvi broj tjednika "Harahvati" predstavljen je sinoć u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu. Glavni urednik Tomislav Grgo Antičić je najavio novi časopis kao tjednik za cijelu obitelj koji će podjednako pratiti, analizirati i komentirati politiku, gospodarstvo i kulturu. Objasnio je da ime časopisa dolazi od, kako je kazao, imena "pramajke Hrvata, božice Harahvati, zaštitnice učenja, znanosti i umjetnosti". Na predstavljanju prvog broja, koje je počelo pjesmom "Zdravo djevo, kraljice Hrvata", glavni urednik je izrazio uvjerenje da će novi tjednik naći svoje mjesto na medijskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙