FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: otvorena izložba Barokni luksuzni porculan

BEČ, 9. studenoga 2005. (Hina) - Barokni luksuzni porculan - izmanufakture Du Paquier u Beču i Carla Ginorija u Firenzi, naziv jeizložbe koja je od danas otvorena u bečkom Lichtenstein muzeju.
BEČ, 9. studenoga 2005. (Hina) - Barokni luksuzni porculan - iz manufakture Du Paquier u Beču i Carla Ginorija u Firenzi, naziv je izložbe koja je od danas otvorena u bečkom Lichtenstein muzeju.

Izloženo je više od 300 izložaka koji daju uvid u proizvodnju porculana sredinom 18. stoljeća u Beču, Firenzi i Toscani. Također dokumentiraju ranu kolekcionarsku strast kneza von Lichteinsteina.

Povijest proizvodnje porculana u Beču počinje 1718. To su ručni radovi na kojima su prikazi različitih vrsta cvijeća, životinja, primjerice stilizirani leptiri u manufakturi Du Paquier, oko 1740. /1744., u Beču i Carla Ginorija u Firenzi.

"Zanimljivost je izložbe da su, nasuprot luksuznom baroknom porculanu, izložene brončane ili skulpture od voska, grafike, ulja na platnu kao i dekorativna umjetnost kako bi se dobilo umjetničko ozračje prve polovice 18. stoljeća u Beču i Firenzi u proizvodnji porculana", naglasio je direktor Lichtenstein muzeja Johann Kraeftner, dodavši da vatromet različitih boja i oblika krasi porculansku umjetnost toga vremena, posebice žarke boje - tamno crvena, crvena, purpurna.

Uz vlastite izloške iz fundusa kneževske zbirke von Lichtenstein prikazani su i eksponati iz mnogih europskih muzeja sjevernoameričkih privatnih zbirka i muzeja.

Manufaktura Du Paquier osnovana je kao druga porculanska manufaktura u Europi, 1718., poslije Meissena čiji su proizvodi dali pečat imperijalnom Beču, a poznato slikarsko ime Du Paquier spominje se od 1721. Specifičnost su njegova rada na porculanu posebni efekti sjene i svjetla i žarke boje.

Markiz Carlo Ginori (1702.-1757.) doputovao je 1737. u Beč u diplomatsku misiju gdje je visoke krugove opskrbljivao porculanskim radovima iz Toscane.

Izložba je otvorena do 29. siječnja 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙