FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa mogla bi odvratiti pozornost s borbe protiv AIDS-a

SHILLONG, 19. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Borba protiv ptičjegripe mogla bi odvratiti pozornost i smanjiti financiranje globalneborbe protiv širenja HIV-a i AIDS-a, upozorio je direktor UN-ovaprograma za borbu protiv AIDS-a Peter Piot.
SHILLONG, 19. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Borba protiv ptičje gripe mogla bi odvratiti pozornost i smanjiti financiranje globalne borbe protiv širenja HIV-a i AIDS-a, upozorio je direktor UN-ova programa za borbu protiv AIDS-a Peter Piot.

Svjetski čelnici su na UN-ovu summitu u rujnu prihvatili odluku da se do 2010. antiretroviralni lijekovi osiguraju za sve kojima su potrebni.

"Pojavi li se velika epidemija ptičje gripe, ona će vjerojatno zaustaviti sva ta nastojanja", upozorio je Peter Piot, izvršni direktor UNAIDS-a.

Piot je istaknuo da je porast broja novozaraženih HIV-om i dalje alarmantan u Južnoj Africi, području koje je najteže pogođeno tom bolešću.

Usto je upozorio i na sve veći broj zaraženih u Rusiji i drugim državama bivšega Sovjetskog Saveza, ali je dodao da bi svijet pozornost mogao posvetiti sprječavanju širenja ptičje gripe od koje je u Aziji umrlo više od 60 ljudi. Početkom studenoga međunarodni stručnjaci za zdravstvo prihvatili su program vrijedan milijardu dolara kojemu je cilj spriječiti širenje opasnoga virusa ptičje gripe.

"Vjerujem da će se to odraziti u istočnoj i jugoistočnoj Aziji. Novac se mora nekako prikupiti i to može ugroziti programe za borbu protiv AIDS-a", rekao je Piot.

Trenutačno u zemljama s niskim i srednjim prihodima antiretroviralne lijekove prima približno milijun ljudi, od 6,5 milijuna kojima su potrebni.

Piot je upozorio da se, s obzirom na sadašnju situaciju, najvjerojatnije neće ostvariti UN-ov cilj da antiretroviralni lijekovi do 2010. budu svima dostupni.

Prošle godine UN je procijenio da bi do 2025. od AIDS-a moglo umrijeti više od 80 milijuna Afrikanaca, a da bi se HIV-om moglo zaraziti 90 milijuna, odnosno više od 10 posto ukupnoga afričkoga stanovništva.

U svijetu trenutačno ima ukupno 40 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, a od toga ih je više od 25 milijuna u Africi.

Piot je posebno zabrinut za situaciju u državama na području južne Afrike te upozorava da neke afričke vlade i dalje odbijaju priznati problem, premda AIDS hara tim područjima već više od deset godina.

"Mnoge su zemlje predugo oklijevale priznati epidemiju", rekao je Peter Piot, mikrobiolog iz Belgije koji je na čelu UNAIDS-a otkako je osnovan u siječnju 1996.

"Ptičja gripa i SARS obično traju nekoliko tjedana ili godina, ali AIDS traje nekoliko naraštaja", istaknuo je Piot.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙