FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH: Novim zakonom napokon počelo suzbijanje rada na crno

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Izmjenama Zakona o državnominspektoratu, koji se primjenjuje od 8. studenoga, a donošenje kojegaje potaknuo SSSH, napokon je omogućeno da se počne suzbijati rad nacrno, ocijenila je na današnjoj konferenciji za novinare u Bjelovarupredsjednica SSSH Vesna Dejanović.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Izmjenama Zakona o državnom inspektoratu, koji se primjenjuje od 8. studenoga, a donošenje kojega je potaknuo SSSH, napokon je omogućeno da se počne suzbijati rad na crno, ocijenila je na današnjoj konferenciji za novinare u Bjelovaru predsjednica SSSH Vesna Dejanović.

Dejanović je napomenula da su inspektori do sada bili nemoćni pa je oko četvrtine prijava na sudu zastarijevalo zbog čega Sindikat zahtijeva da se i o tom promijene propisi.

Pohvalila je novi zakon po kojemu inspektori na mjesec dana mogu zatvoriti tvrtku u kojoj se radi na crno, a sud je poslije može zatvoriti od tri mjeseca do jedne godine. Poduprla je i stroge kazne za pravne osobe od 30 do 120 tisuća kuna i fizičke osobe u tvrtkama od 10 do 15 tisuća kuna.

Rekla je da država zbog rada na crno izgubi sedam milijarda kuna na godinu, a da neprijavljeno radi do 400 tisuća osoba. Pozvala je sve građane i radnike da svoje spoznaje o radu na crno prijave sindikatu, nakon čega će članovi SSSH prijave proslijediti inspektorima. Dodala je da mnogi radnici i ne znaju da rade na crno.

Također je napomenula kako je nedopustivo da na kršenje prava radnika, kad tvrtke ne uplaćuju doprinose i obveze, uopće ne reagira Porezna uprava pa će s tim u vezi zatražiti razgovore u Ministarstvu financija.

Predsjednica SSSH govorila je i o sporazumu koji Sindikat nudi gradovima glede suzbijanja rada na crno, po kojima će se gradovi obvezati da neće poslovati s tvrtkama u kojima se radi na crno ili izigravaju prava radnika.

Prvi je sporazum potpisala Kutina, slijede Karlovac i Mali Lošinj, a Bjelovar će 3. prosinca biti četvrti grad u Hrvatskoj koji će ga potpisati.

Bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić rekla je da je to najbolji način da se stane na kraj tvrtkama koje ne samo što zapošljavaju na crno nego radnike prijavljuju na minimalce, ne plaćaju im subote, nedjelje i prekovremene sate te otpuštaju trudnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙